Linkovi

Moskva: USAID utiče na politiku


USAID logo
USAID logo

Rusija optužuje Sjedinjene Države da koristi svoju humanitarnu agenciju u Moskvi kako bi uticala na rusku politiku.

Rusija optužuje Sjedinjene Države da koristi svoju humanitarnu agenciju u Moskvi kako bi uticala na rusku politiku.

Optužba je izneta dan pošto je Vašington objavio da će se povinovati zahtevu Moskve američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) prekine svoje operacije u toj zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je zabrinutost zbog - kako je navedeno - "pokušaja USAID-a da utiče na političke procese distribucijom svojih grantova".

Ministarstvo je dalo USAID-u rok do 1. oktobra da prekine sa svojim aktivnostima. Ta agencija je poslovala u Rusiji od pada Sovejtskog saveza pre 20 godina, boreći se protiv epidemije AIDS-a i tuberkuloze, pomažući osobama sa specijalnim potrebama, štiteći životnu sredinu i boreći se protiv trgovine ljudima. Ona se takođe bavi promocijom demokratije, poštovanja ljudskih prava i civilnog društva.

Portparolka Stejt Departmenta Viktorija Nuland rekla je novinarima da je Rusija prošle nedelje poslala pismo u kojem se navodi da joj više neije neophodna američka pomoć. Nuland nije kritikovala potez Kremlja, ali je rekla da se SAD nadaju da će Rusija preuzeti potpunu odgovornost da nastavi rad koji je obavljala američka agencija.
XS
SM
MD
LG