Linkovi

Zakon o usvajanju ruske dece


Ruski predsednik Vladimir Putin treba da potpiše zakon kojim se zabranjuje Amerikancima da usvoje rusku decu
Ruski predsednik Vladimir Putin treba da potpiše zakon kojim se zabranjuje Amerikancima da usvoje rusku decu

Ruski Savet federacije usvojio predlog zakona da se Amerikancima zabrani usvajanje ruske dece. Sada se čeka na potpis predsednika Putina

Gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je odobrio meru kojom se zabranjuje Amerikancima da usvajaju rusku decu.

Svih 143-je prisutnih članova Saveta federacije danas je glasalo u prilog tom zakonskom predlogu, koji sada treba da potpiše predsednik Putin.

Tim zakonom se u osnovi zabranjuje usvajanje ruske dece od strane američkih porodica, ukidaju bilateralni sporazumi o usvajanju dece izmedju dve zemlje i zabranjuje američkim agencijama za usvajanje dece da operišu u Rusiji.

Ta odluka tumači se kao odmazda za nedavno usvojeni američki, takozvani „zakon Magnicki“, kojim se zabranjuje izdavanje viza i finansijske sankcije sa ruskim funkcionerima optuženim za kršenje ljudskih prava.

Američki zakon dobio je ime po Sergeju Magnickom, 37-godišnjem ruskom advokatu i borsu protiv korupcije, koji je umro u zatvoru u Rusiji 2009. pošto je izneo u javnost, kako ga je zvao, kriminalni lanac funkcionera koji su utajili porez u vrednosti od 250 miliona dolara. Američki zakon upravljen je protiv ruskih funkcionera umešanih u hapšenje, mučenje i ubistvo Magnickog.
XS
SM
MD
LG