Linkovi

Rusija nudi olakšice Ukrajini


Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Viktor Janukovič pri potpisivanju sporazuma u Moskvi, 17. decembar 2013.

Ruski i ukrajinski predsednici sastali se u Moskvi, gde je predsednik Rusije Vladimir Putin najavio smanjenje cena prirodnog gasa za Ukraniju i ponudio zajam od nekoliko miliona dolara toj zemlji.

Rusija je obećala da će smanjiti cenu prirodnog gasa koji se izvozi u Ukrajinu za jednu trećinu i obezbediti toj zemlji zajam u iznosu od 15 milijardi dolara dok se demonstracije u prilog Evropskoj uniji nastavljaju u prestonici Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima.

Pomoć Rusije je najavljena danas nakon sastanka u Moskvi izmedju ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. Putin je rekao da će Rusija prodavati Ukrajini prirodni gas po ceni od 268,5 dolara za hiljadu kubika, što predstavlja smanjene u odnosu na sadašnju cenu od $400 dolara. On je medjutim rekao da je to privremena mera. Putin je takodje ukazao da te mere imaju za cilj da pomognu ukrajinskoj privredi zapaloj u teškoće. On je dodao da nije vodjen razgovor o pristupanju Ukrajine “carinskoj uniji” sa blokom bivših sovjetskih republika i satelitiskih zemalja, koje se smatraju rivalom Evropskoj uniji.

Ukrajina je suočena sa najvećom političkom krizom protekle decenije, nakon što je Janukovič prošlog meseca odbio da potpiše dugo planirani politički i trgovinski sporazum sa Evropskom unijom. On je rekao da značajan pritisak Rusije u pogledu trgovinskog sporazuma znači da on mora prvo da reguliše odnose sa Moskvom.

Rusija se snažno protivi sporazumu sa Evropskom unijom, kojim bi se Ukrajina približila Zapadu.
XS
SM
MD
LG