Linkovi

Gazprom obustavio snabdevanje Ukrajine gasom


Gasovod u blizini granice Ukrajine
Gasovod u blizini granice Ukrajine

Kako je propao još jedan krug pregovora i Ukraina Gazpromu nije platila traženih gotovo 2 milijarde dolara za utrošeni gas, ta ruska kompanija je danas zavrnula sve ventile snabdijevnja Ukrajine gasom. Do evropskih potrošača taj energent i dalje stiže, ali je pitanje do kada?

Rusko-ukrajinska drama se nastavlja sve komplikovniji i teže rješivi izgledaju odnosi dvije zemlje pred 27. juni i najavljeno potpisivanje sporazuma o specijalnim vezama EU i Ukrajine. Zvanično, Moskva nema ništa protiv, nezvanično, Kremlj ima svoj ozbiljan dio zasluga za sve ozbiljniju situaciju na svim poljima.

Jedna od njih, na energetskom polju, je da nije prihvatio prjedlog EK izrečen na posljednjem sastanku tokom vikenda - da Ukrajina odmah plati jednu milijardu dolara, a ostatak duga do kraja godine u šest obroka, koristeći pri tome i novac koji bi stigao od Evropljana i Medjunarodnog monetarnog fonda. Rusi su tražili sve odmah, na šta Kijev nije pristao i sta sada?


"Ovog trenutka nemamo nikakav novi datium predvidjen za razgovore. Mi smo spremni da nastavimo, u ulozi posrednika kako bi smo došli do kompromisa, ali ovoga trenutka nije dogovoren nikakav novi termin razgovora." kaže porparolka Komesarijata za energiju, Sabine Berger.

Još se ne zvoni na uzbunu, ali kada Rusi zavrnu plin Ukrajiini, to se često završi i energetskom krizom u EU.

"Nema razloga za brigu, gasa ima dovoljno za neradnih nekoliko nedelja. Medjutim, treba napuniti skladišta za zimu. Treba da imamo puna skladišta u EU i Ukrajini, a energetski paket mora da bude garant naše energetske sigurnosti.", ističe evropski komesar za energiju, Ginther Otinger.

A da bi bili bezbjedni na svakom polju, Evropljani znaju da moraju ponovo za sto sa Rusima. Tako je prvi čovjek evropske vlade sa prvim čovjekom ruske države telefonski dogovorio da se sastanu i dogovaraju - o svemu, od Ukrajine i evropskih, odnosno ruskih veza sa tom državom , do gasa koji još uvijek nije tema političko- strateške igre na relaciji Moskva -Brisel. Za sada.
XS
SM
MD
LG