Linkovi

Ruske rokerke se ne osećaju krivim


Članice feminističke pank rok grupe Pusi rajot, tokom jednog od pretresa u moskovskom sudu
Članice feminističke pank rok grupe Pusi rajot, tokom jednog od pretresa u moskovskom sudu

Rokerke pred sudom izjavile da se ne osećaju krivim za „huliganstvo“ zbog toga što su u martu održale pank rok protest protiv Vladimira Putina

Tri mlade Ruskinje izjavile su pred sudom da se ne osećaju krivim za „huliganstvo“ zbog toga što su u martu održale pank rok protest protiv ruskog predsednika Vladimira Putina u sabornoj crkvi u Moskvi.

Tri članice ženskog pank rok benda, ušle su u februaru u katedralu Hrista spasioca i održale improvizovani performans sa pesmama čiji su stihovi pozivali devicu Mariju da zbaci Putina. One su uhapšene na licu mesta i u zatvoru su sačekale na sudjenje.

Tokom današnjeg pretresa sve tri su izrazile žaljenje što su neki ljudi bili uvredjeni njihovim nastupom, ali su dodale da ne priznaju krivicu.

Njihov protest održan je samo nekoliko nedelja pre predsedničkih izbora na kojima je pobedio Putin, inače u to vreme na premijerskom položaju.

Optužene žene su suočene sa kaznom do sedam godina zatvora ukoliko budu proglašene krivim, dok grupe za zaštitu ljudskih prava ističu da bi ta kazna bila preterana.
Njihov bend, osnovan prošlog oktobra, poznat je po mržnji prema Putinu.
XS
SM
MD
LG