Linkovi

SAD: Umereni pobunjenici mete ruskih napada u Siriji


Pomoćnice državnog selretara za Evropu i Evroaziju, Viktorija Nuland, i za Bliski istok, En Peterson svedoče pred Odborom za inostraner poslove Predstavničkog doma, 4. novembra 2015.

Visoki zvaničnici američkog Stejt departmenta navode da je 85 do 90 odsto ruskih vazdušnih napada u Siriji pogodilo umerene sirijske pobunjenike, a ne ciljeve Islamske države.

Pomoćnice državnog sekretara, En Peterson i Viktorija Nuland iznele su takve procene na današnjem pretresu na Kapitol Hilu. pred odborom za inostrane poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, što je potvrdio i portparol Pentagona Stiv Voren.

Viktorija Nuland takođe je rekla da Rusija plaća “visoku cenu za svoju intervenciju sa ciljem da ojača” režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada, dodajući da Moskva troši 2 do 4 miliona dolara dnevno da sprovede svoja vojne operacije u Siriji. “Ako Rusija bira to, a ne dobrobit sopstvenog naroda, takva situacija može da se održi samo neko izvesno vreme”, zaključila je Nuland.

U međuvremenu, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov naglasio potrebu da se donese odluka, koje bi od brojnih opozicionih grupa u Siriji, trebalo da budu deo mirovnih razgovora, a koje bi trebalo da se smatraju teroristima. Lavrov je to rekao posle sastanka u Moskvi sa izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju, Stafanom de Misturom, tokom kojeg su razgovarali o procesu pronalaženja političkog rešenja za konflikt, u kojem je od marta 2011. stradalo više od 240.000 ljudi.

Ranije danas, ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio da je o situaciji u Siriji telefonom razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i da su obojica spremni da nastave politički dijalog. Rusko ministarstvo inostranih poslova juče je saopštilo da bi odluku o sudbini predsednika Bašara al-Asada trebalo da donese sirijski narod i da njegovo zadržavanje na vlasti nije od ključne važnosti za Moskvu.

XS
SM
MD
LG