Linkovi

Asad i Putin o vojnoj kampanji u Siriji


Sirijski predsednik Bašar al Asad tokom susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju
Sirijski predsednik Bašar al Asad tokom susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju

Sirijski predsednik juče je iznenada posetio Rusiju, što je njegov prvi put u inostranstvo od izbijanja građanskog rata u Siirji 2011. godine

Sirijski predsednik Bašar al Asad vratio se danas u Siriju nakon jučerašnje nenajavljene i retke posete Rusiji, gde je sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom razgovarao o tronedeljnoj ruskoj vojnoj kampanji na sirijskoj teritoriji.

Sirijski predsednik Bašar al Asad iznenada je sinoć doputovao u Moskvu da bi se zahvalio ruskom kolegi Vladimiru Putinu na pokretanju vazdušnih udara na ekstremiste u Siriji.

Kremlj je tek danas objavio detalje posjete siirjskog lidera koji, kako se vjeruje, nije putovao u inostranstvo od 2011. godine, kada su se njegove bezbjednosne snage obračunale sa učesnicima mirnih protesta, a zatim je ubrzo izbio građanski rat. Asad je tokom razgovora sa Putinom u Kremlju rekao da bi se bez ruske pomoći, terorizam proširio na veći broj oblasti.

Potrebno je reći, što ste vi više puta ponovili, da je cilj ove operacije, naših poteza u Siriji, borba protiv terorizma, prvo zato što je to opasno za zemlje, a drugo zato što predstavlja prepreku bilo kojim istinskim političkim koracima na terenu.”

Vojna akcija u Siriji, kako je naglasio Putin, mora da dovede do političkog procesa.

"Kada je riječ o rešenju situaciju u Siriji, smatramo da na osnovu pozitivne dinamike vojne akcije, može da bude postignuto dugoročno rešenje zasnovano na političkom procesu, uz učešće svih političkih snaga, etničkih i vjerskih grupa. I na kraju bi sirijski narod, bez sumnje, trebalo da ima poslednju riječ.”

Sirijska vlada redovno naziva pobunjeničke borce teroristima, dok Sjedinjene Države i druge zemlje kritikuju Rusiju zato što su joj meta vazdušnih napada, osim pripadnika Islamske države, i pobunjenici protiv Asadove vlade.

Vašington i Moskva juče su potpisali memorandum o razumjevanju koji predstavlja okvir za održavanje bezbjedne distance između letjelica dvije zemlje tokom operacija u sirijskom vazdušnom prostoru. Pentagon nije saopštio o kojoj razdaljini je riječ, navodeći da su Rusi zahtijevali da se ne objelodanjuju detalji memoranduma.

XS
SM
MD
LG