Linkovi

Rusija: Ne ratujemo u Siriji


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

Ruski vojni savetnici u Siriji pomažu oružanim snagama te zemlje da održavaju opremu poslatu iz Rusije i ne učestvuju u borbama, saopšteno je iz Moskve

Na pitanje novinara zašto Kremlj odbija da potvrdi ili demantuje izveštaje da se rusko vojno osoblje bori na strani sirijskih vladinih snaga, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov odgovorio je da je rusko ministarstvo inostranih poslova već demantovalo te navode.

“Ruski vojni eksperti u Siriji uključeni su u održavanje opreme poslate Siriji, apsolutno u okvirima međunarodnog prava”, naglasio je Peskov. Takođe je dodao da je sirijska vojska jedina sposobna za sprečavanje ofanzive pripadnika Islamske države.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je rusko vojno osoblje već duže vreme prisutno u Siriji i da trenutno pomaže oružanim snagama te zemlje da nauče kako da koriste rusku vojnu opremu u “anti-terorističkoj borbi”. Lavrov je istakao da Moskva šalje Damasku vojnu pomoć u skladu sa postojećim ugovorima, kao i humanitarne zalihe.

Novinska agencija Rojters prenela je juče, pozivajući se na dobro informisane libanske izvore, da su ruske snage počele da učestvuju u vojnim operacijama vladinih snaga u Siriji, ali da je reč o samo malo broju Rusa.

XS
SM
MD
LG