Linkovi

Rusija: Sirija spremna da učestvuje u konferenciji


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i zamenik ministra spoljnih poslova Sirije, Fajsal Al-Mekdad na sastanku u Moskvi 22 .maja 2013.

Rusija je saopštila da se sirijska vlada u principu složila da prisustvuje predloženoj međunarodnoj konferenciji o budućnosti Sirije.

Rusija je saopštila da se sirijska vlada u principu složila da prisustvuje predloženoj međunarodnoj konferenciji o budućnosti Sirije.

Portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukaševič izjavio je da će Sirija prisustvovati konferenciji koju su predložile Sjedinjene Države i Rusija sledećeg meseca u Ženevi ali je istakao da je nemoguće odrediti tačan datum jer još nije jasno ko će zastupati sirijsku opoziciju. Lukaševič je kritikovao, kako se izrazio, “akcije koje bi mogle da ugroze predloženu konferenciju”.

“Pokušaji koje sam spomenuo uputili su loš signal iz redova opozicije, praktično gurajući opoziciju da odbije pregovore. Nema sumnje da je za uspešan početak međunarodne konferencije o Siriji neophodno prisustvo svih uticajnih strana, uključujući zemlje u regionu. Najvažnije preostalo pitanje je da se stvori opozicioni tim za pregovore koji će prisustvovati forumu bez preduslova.”

U međuvremenu, članovi Sirijske nacionalne koalicije, na sastanku u Turskoj, razmatraju da li da podrže američko-rusku inicijativu. Član sirijske nacionalne koalicije Luaj Safi izjavio je da oni žele da budu sigurni da će Asadov režim biti iskren u pregovorima.

“Pozdravljamo tu inicijativu, nameru da se dođe do političkog rešenja što je nešto što i mi želimo. Podržavamo inicijativu. Naš strah je da režim neće hteti da pregovara u dobroj nameri i želeli bismo da se uverimo da su oni ozbiljni u vezi sa tim pregovorima. Kao što znate oni u prošlosti nisu bili iskreni.”

Juče je odlazeći lider sirijske opozicije Moaz al-Katib predložio prelazni plan, kojim se od predsednika Asada zahteva da preda vlast nekome od svojih viših saradnika i napusti zemlju. Sirijska vlada nije za sada komentarisala Katibov plan. Predsednik Asad je rekao da će ostati na položaju koji je nasledio od svog oca 2000. godine i izrazio rešenost da se kandiduje za novi mandat na izborima sledeće godine.
XS
SM
MD
LG