Linkovi

Sankcije teško pogodile rusku ekonomiju


Osim Rusije, negativne posledice dodatnih sankcija mogle bi da osete i evropske i američke kompanije

Novi krug zapadnih sankcija prilično teško pogađa rusku ekonomiju. Državni energetski džinovi i dalje beleže gubitke, a registrovan je i pad vrednosti rublje posle nedavno najavljenih dodatnih američkih i evropskih sankcija protiv Rusije zbog agresivnih akcija u istočnoj Ukrajini.

Vrednost ruskih akcija pretrpela je značajan udar, dok je rublja pala na najniži nivo od 1998. do danas. Međutim, iako neki brinu da će oslabljena rublja izazvati inflaciju, drugi ističu da ruski potrošači, bar za sada, neće osetiti nikakve posledice jer retko kupuju uvoznu robu. Marija Lipman je eskpert Karnegi centra u Moskvi.

Sankcije pogađaju državne komapanije, banke, i sada veliki broj pojedinaca, ali ne toliko obične Ruse.”

Ruska Centralna banka je saopštila da je spremna da brzo reaguje na prve znake povećanja inflacije. Međutim, eksperti najavljuju dalje slabljenje ekonomije. Najteže su pogođene državne energetske kompanije kao što je Gasprom, čiji je neto profit smanjen za 41odsto. Aleksej Kokin, ekspert za energetiku kaže da je ovo rezultat odluke o ukidanju prodaje prirodnog gasa Ukrajini.

“Gubitak Ukrajine nije samo fusnota, već je izvor neizvesnosti i mogućih trajnih problema za Gasprom.”

Pad cena nafte dodatno je otežao situaciju i ubrzao pad vrednosti rublje. Taj trend je takodje problematičan za strane kompanije koje posluju u Rusiji, kaže Marija Lipman.

Uključujući najveće svetske kompanije kao što su Ekson i Bi-Pi, koje nisu nimalo srećne zbog zavođenja sankcija, jer ometaju njihovo unosno poslovanje sa ruskom naftnom industrijom.”

Pored sankcija zavedenih glavnim kompanijama i ličnostima bliskim Kremlju, produžena je i zabrana uvoza ruskih proizvoda, dok su zabranjeni svi budući vojni ugovori o prodaji oružja između Rusije i Evrope. Međutim, ekonomista Maršal Gliter is spoljno-trgovinske firme “Global FX Strategy”, kaže da iako bi Zapad mogao da ublaži sankcije, investitori treba da izbegavaju rusko tržište.

“Mislim da su osnove ruske rublje u načelu negativne. Samo je pitanje kojom će brzinom beležiti dalji pad. U slučaju stabilizacije Ukrajine, doćiće da znatno usporenijeg pada rublje. Ukoliko dođe do novih napetosti, to će biti kolaps.”

Bez obzira na nanetu ekonomsku štetu, podrška javnosti predsedniku Putinu je i dalje snažna. Malo ko veruje da će Putin da se povuče pod pritiskom novih sankcija. Međutim, ukoliko Rusija odluči da suspenduje izvoz energenetat Evropi ili zavede zabranu leta zapadnim aviokompanijama, kao što neki u Moskvi predlažu, nastupiće nepredviljive posledice ne samo po rusku već i po svetsku ekonomiju.

XS
SM
MD
LG