Linkovi

Članice benda "Pusi Rajot" na slobodi


Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina
Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina

Obe članice ruske pank grupe "Pusi Rajot" puštene su na slobodu u razmaku od nekoliko sati, u okviru novog zakona o amnestiji

Dve članice ruskog pank benda "Pusi Rajot" puštene su danas iz zatvora, u okviru primene novog zakona o amnestiji. Nadežda Tolokonjikova oslobođena je samo nekoliko sati posle Marije Aljohine. Obe su pak ocenile da je njihovo puštanje iz zatvora medijska predstava ruske vlade, uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju u februaru.

Po izlasku iz zatvora u Krasnojarsku, u Sibiru, Nadežda Tolokonjikova se obratila novinarima:

Nisam impresionirana ovim potezom. Puštanje iz zatvora samo nekoliko meseci pre isteka roka je patetično, poput milostinje. U najmanju ruku je smešno. Međutim nadam se da će biti amnestirani i svi politički zatvorenici koji su 2012. učestvovali u protestima na moskovskom trgu Balotnaja . Tim ljudima stvarno treba oprostiti jer za njih to ne bi bio beznačajni potez."

Druga članica grupe, Marija Aljohina, koja je puštena nekoliko sati ranije iz zatvora u drugom delu zemlje, u Nižnjem Novgorodu, svoje oslobađanje okarakterisala je kao pridobijanje poena kod javnosti i obećala da će nastaviti da se bori protiv represije vlade.

"Želela sam da odbijem amnestiju, ali je u zatvor stigao nalog za moje oslobađanje i zato su me doveli ovde. Sada hoću da se sastanem sa aktivistima za zaštitu ljudskih prava jer želim da se pozabavim pružanjem pomoći političkim zatvorenicima u Rusiji.”

Ona je pozvala evropske zemlje da bojkotuju Zimske olimpijske igre u Sočiju i da se ne "prodaju za ruski gas i naftu".

Donji dom ruskog parlamenta - Duma je prošle nedelje usvojio novi zakon na predlog predsednika Putina, kojim su amnestirane hiljade zatvorenika. Dve članice, pank grupe Pusi Rajot su se kvalifikovale za amnestiju između ostalog zato što imaju malu decu.

Tri članice ruske pank grupe Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samucevič su 2012. proglašene krivim za huliganstvo motivisano verskom mržnjom, zbog molitve u pank stilu u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za treći predsednički mandat. Osuđene su na dve godine zatvora ali je Samucevičeva oslobođena posle nekoliko meseci.

Zatvaranje članica pank grupe Pusi Rajot podstaklo je proteste širom sveta uz kritike Kremlju da steže obruč oko svojih neistomišljenika.
XS
SM
MD
LG