Linkovi

Poseta Medvedeva SAD usredsredjena na ekonomiju


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je ove nedelje, na poziv predsednika Baraka Obame, u poseti Sjedinjenim Državama. Pre dolaska u Belu kuću, Medvedev obilazi Silikonsku dolinu u blizini San Franciska - središte industrije visoke tehnologije.

Od raspada Sovjetskog Saveza, Rusija pokušava da uspostavi svoje mesto u svetu. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev se zalaže za raznolikiju ekonomiju, kaže Stiven Sestanovič, stručnjak za Rusiju u Savetu za odnose sa inostranstvom.

Jedna od glavnih tema predsednika Medvedeva je inovacija. On smatra da je ruskoj ekonomiji potrebna kompletnija modernizacija od onoga što se događalo tokom dvadeset godina od kolapsa Sovjetskog Saveza.“

Put predsednika Medvedeva ka modernizaciji počinje u visoko tehnološkoj Silikonskoj dolini, kaže Stiven Fajfer, iz Instituta „Brukings“.

„On je tamo delimično zbog toga da bi shvatio kako Silikonska dolina funkcioniše. Medjutim, mislim da će se i sastati sa određenim ljudima. Rusi naime prilično otvoreno govore da bi voleli da dovedu u Rusiju američke investitore koji ulažu u visoku tehnologiju.“

Predsednik Medvedev želi da stvori rusku „Silikonsku dolinu“ nadomak Moskve.

On želi da dovede stručnjake svetske klase koji bi privukli strani kapital i stvori neku vrstu centra koji će biti primer novih istraživanja i tehnika upravljanja i koji bi imao odjek u celoj ruskoj ekonomiji“, objašnjava Stiven Sestanovič.

Medjutim, ekonomista Kit Krejn iz Korporacije „Rend“ kaže da je pristup ruskog predsednika kontraproduktivan.

Sve ovakve na neki način državno usmerene i državne incijative, koje pokušavaju da pospeše određen sektor, u prošlosti ili nisu imale uspeh ili su bile nevažne.“

Predsednik Medvedev želi da stvori rusku "Silikonsku dolinu" nadomak Moskve
Predsednik Medvedev želi da stvori rusku "Silikonsku dolinu" nadomak Moskve

Krejn dodaje da je ruska vlada preplavljena korupcijom i birokratijom i ističe da bi Rusija, pre nego što bude mogla da se modernizuje, trebalo da stvori bolju poslovnu klimu.

Znatan napredak bi mogao da se postigne ako bi se ljudi pozivali na odgovornost ili otpuštali ako krše zakon ili su umešani u korupciju.“

Stiven Sestanovič kaže da predsednik Medvedev pokušava da transformiše Rusiju:

Otpustio je veliki broj policajaca. Medvedev smatra da su posebno policijske snage simbol korupcije u Rusiji. On kaže da tamo gde ima previše birokrata ima i mnogo birokratije, tako da je zatražio da se broj državnih službenika u Rusiji smanji za 20 odsto.“

Sastanak Medvedeva sa predsednikom Obamom u Beloj kući, obuhvatiće razgovore o trgovini i mogućnostima za međusobno ulaganje. Odnosi Rusije i Sjedinjenih Država su se znatno popravili od kako je Obama došao na vlast.

„Administracija predsednika Buša je završila mandat u vreme kada su odnosi Vašingtona i Moskve bili loši. Mnogo podozrenja, mnogo loše atmosfere. Međusobno optuživanje da se interesi druge strane ne shvataju ozbiljno“, navodi Sestanovič.

Medjutim, Sjedinjene Države i Rusija su protekle godine u Ujedinjenim nacijama zajedno glasale za pooštravanje sankcija Iranu. Predsednici Obama i Medvedev su takodje potpisali novi sporazum o kontroli naoružanja. Sada čekaju da ga zakonodavna tela ratifikuju. Sledeći korak je jačanje ekonomskih veza, koje bi moglo da bude korisno za obe zemlje.


XS
SM
MD
LG