Linkovi

Pretres prostorija Amnesti internešenel u Moskvi


Današnji pretres samo je najnoviji i nizu pretresa prostorija nevladinih organizacija u Moskvi, sprovedenih tokom proteklih nedelja

Ruske vlasti pretresle su kancelarije međunarodne organizacije za odbranu ljudskih prava Amnesti internešenel, u Moskvi, u okviru najnovijeg talas inspekcija za koje aktivisti nazivaju uznemiravanjem od strane vlasti.

Direktor Amnesti internešenel u Rusiji, Sergej Nikitin, izjavio je da su ruski tužioci i pripadnici poreske policije danas nenajavljeno pretresli sedište pomenute organizacije, u Moskvi, tražeći dokumenta za koja je rekao da ih vlada već ima u svojoj dokumentaciji.

Do najnovijeg pretresa došlo je pošto su tužioci tokom proteklih nekoliko nedelja pretresli kancelarije nekoliko desetina drugih nedržavnih organizacija u Moskvi, uključujući organizaciju Memorijal, jednu od najstarijih ruskih grupa za zaštitu ljudskih prava.

U julu, predsednik Vladimir Putin je potpisao zakon koji one nedržavne organizacije koje primaju finansijsku pomoć iz inostranstva i bave se, kako je rečeno “političkom aktivnošću”, obavezuje da se registruju u Ministarstvu pravde kao “strani agenti”. Kritičari kažu da je taj zakon donet radi zastrašivanja protivnika Kremlja.

Prošle nedelje, Amnesti internešenel, zajedno sa organizacijom Hjuman rajts voč, čije sedište je u Njujorku, i organizacijom Front lajn defenders, sa sedištem u Dablinu, objavila je saopštenje u kome se osuđuju pomenute inspekcije.

U saopštenju se kaže da su ruski tužioci izjavili da će pretresti prostorije između 30 i 100 nedržavnih organizacija u svakom od ruskih regiona, što bi moglo da znači ukupno više hiljada u celoj zemlji.
XS
SM
MD
LG