Linkovi

Aleksej Navalni izmedju zatvora i politike


Aleksej Navalni sa pristalicama po dolasku iz Kirova u Moskvu, 20. juli 2013.

Prošle godine opozicioni aktivista Aleksej Navalni predvodio je protestne skupove protiv predsednika Putina. Ove godine Putin je uzvratio.

Pošto su ulični protesti u Rusiji prestali i pošto je izvesno da je predsednik Vladimir Putin dobio još pet godina u Kremlju, mnogi se pitaju šta se desilo sa ruskom opozicijom.

Navalnom je sudjeno po optužbi za kradju drva. Pre dve nedelje osudjen je na petogodišnju kaznu zatvora. Ta presuda ujedno znači da Navalni neće biti prisutan tokom sledećih predsedničkih izbora u Rusiji za 5 godina. Medjutim, dan nakon izricanja presude, on je pušten iz zatvora da bi mogao da se takmiči na izborima za gradonačelnika Moskve. Lilia Ševcova analizira rusku politiku za Karnegijev centar u Moskvi:

„Oni žele da izbori u Moskvi budu legitimni – da ozakone postavljanje Sergeja Sobjanjina, da on bude ponovo izabran u trci protiv bar jednog uverljivog protivnika.“

Bivši šef kabineta predsednika Putina, Sergej Sobjanjin, postavljen je na položaj gradonačelnika Moskve pre tri godine. Sada on želi da i formalno osvoji taj položaj na izborima 8. septembra. Medju Moskovljanima postoji snažna podrška Sobjanjinu koji menja izgled grada, stvarajući pešačke zone, kao na primer u ovoj ulici. Vagan Davidjanc je pravnik:

„Treba da mu damo još 4 ili 5 godina da bi mogao da ostvari sve stvari koje je planirao jer dve godine nisu dovoljne - on je tek u prvoj fazi promena u Moskvi. Prema tome, glasaću za njega.“

Juliji Zujevoj takodje se dopadaju mnoge promene koje vidi sa svog taksi bicikla:

„On je bio sjajan gradonačelnik na svom bivšem položaju i sada kada je došao u Moskvu takodje je ostvario dosta od onog što je planirao.“

Medjutim, drugi smatraju da je Moskvi potrebno više od novog cementa. Marija se zaustavila pored šatora predizbornog štaba Alekseja Navalnog:

„Glasaću za Navalnog ne zato što je on super-heroj već zato što je stvarna osoba.

Igor Tarasov, koji radi u kompjuterskoj firmi, deli letke za Navalnog:

„Podržavam Navalnog jer je on otvoreniji od drugih kandidata. Verujem da će sa njim vlada postati transparentnija, više demokratska i pro-zapadno orijentisana.“

Medjutim policajac pokušava da zatvor šator štaba Navalnog.

„Zabranio je drugim aktivistima da rade ovde. Hteo je da me uhapsi, ali sam rekao da ću biti ovde sam, a po zakonu ne možete zabraniti jednoj jedinoj osobi da agituje,“ kaže Igor Tarasov.

U Putinovoj Rusiji stare navike teško nestaju. Analitičari predvidjaju da će Kremlj ponovo poslati Navalnog u zatvor posle septembarskih izbora. Medjutim, on će ipak otići u zatvor sa glasovima desetina hiljada birača ruske prestonice.
XS
SM
MD
LG