Linkovi

Novi balistički projektili u Rusiji?


Ruski predsednik Putin na otvaranju medjunarodnog vojnog ekspoa 2015. u organizaciji ruskog ministarstva odbrane, 16. jun 2015.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da će ove godine preko 40 novih interkontinentalnih balističkih projektila biti dodato arsenalu njegove zemlje.

Obrativši se danas nadomak Moskve prisutnima na otvaranju medjunarodnog vojnog ekspoa 2015. u organizaciji ruskog ministarstva odbrane, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da će novi projektili "biti u stanju da prevazidju sve, pa čak i najsavremenije tehnološke raketne odbrambene sisteme".

Stejt department navodi da Rusija trenutno ima 515 stacioniranih interkontinentalnih balističkih projektila, balističkih projektila koji se lansiraju sa podmornica i teških bombardera, koji nose ukupno 1.582 bojeve glave.

Ruski predsedniki je to izjavio u vreme pooštrenih tenzija izmedju Rusije i NATO-a zbog konflikta u Istočnoj Ukrajini i nakon izveštaja u zapadnim medijima da Sjedinjene Države planiraju da trajno stacioniraju teško američko naoružanje i trupe u istočnoevropskim i baltičkim zemljama.

Na pitanje o Putinovim komentarima, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je danas rekao novinarima u Briselu da to jednostavno potvrdjuje "način ponašanja Rusije tokom dužeg perioda", uključujući jačanje, kako se izrazio, neopravdane, destabilizujuće i opasne "nuklearne retorike".

A na pitanje da prokomentariše američke planove o stacioniranju oružja i trupa u istočnoj Evropi i baltičkim državama, generalni sekretar NATO-a je rekao da su to dobrodošla nastojanja da se zaštite saveznici.

XS
SM
MD
LG