Linkovi

Mekfol: Antiamerikanizam u Rusiji


Majkl Mekfol, novi američki ambasador u SAD, sa odlazećim predsednikom Dmitrijem Medvedovom u Moskvi.

Novi ambasador Sjedinjenih Država u Rusiji, Majkl Mekfol, dugogodišnji je pobornik demokratije u Rusiji i saradnje Moskve i Vašingtona. Ali kada je pre dva meseca stigao u Moskvu, naišao je na nabujali talas antiamerikanizma. Premijer Vladimir Putin se kandidovao za predsednika i njegove pristalice su optužile novog ambasadora da podržava ulične proteste protiv Putina. Putin je međutim 4. marta lako pobedio na izborima, a dopisnik Glasa Amerike Džems Bruk je proteklih dana upitao ambasadora Mekfola kuda će se odsada kretati američko-ruski odnosi.

U Spasovskoj palati, domu američkih ambasadora od 1933, novodošavši Majkl Mekfol kaže da se oseća kao da se vratio u Hladni rat.

Iznenađujuće je da ima toliko antiamerikanizma, jer smo bili ubeđeni da gradimo drugačiju vrstu odnosa, što kod nekih stvara nervozu da bi to moglo brzo i nepovratno da nas vrati – retorički gledano – u eru za koju smo verovali da je ostala za nama.“

Pre odlaska u Moskvu, Mekfol se u Vašingtonu sastao sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom. Kakve instrukcije je dobio?

„’Drži se svog oružja. Drži se svog oružja Mekfol.’ On voli da me zove Mekfol. Rekao je da se držimo našeg oružja i radimo u skladu sa našom politikom, odnosno da ovde u Rusiji održavamo veze i sa vladom i narodom.”

Ako Vašington ne menja svoj kurs, kako to da se ruska retorika posle izbora promenila?

Mi nemamo interes za vraćanje u neku vrstu Hladnog rata – u gorku, svađalačku retoriku. Ne smatramo da to služi američkim interesima. A Ruska vlada? Zvaničnici su meni lično i drugim članovima, visokim zvaničnicima naše administracije, signalizovali da misle isto. I da žele, da traže kontinuitet. Prema tome, narednih nedelja i meseci, mislim da ćemo testirati predlog da se izvidi možemo li da se vratimo na obavljanje stvarnog posla koji nam je u zajedničkom interesu.“

Mekfol: Antiamerikanizam u Rusiji
Mekfol: Antiamerikanizam u Rusiji

Prvi takav test je bio u Južnoj Koreji, gde su se na samitu posvećenom nuklearnoj bezbednosti susreli predsednik Barak Obama i ruski Dmitrij Medvedev, koji obavlja tu predsedničku dužnost do Putinovog povratka na stari položaj u maju.

Ipak, Medvedev je nedavno u Moskvi ponovo napao američki plan za stacioniranje odbrambenog sistema u istočnom delu Evrope, koji bi trebalo da obara rakete iz Irana.

„U pravu ste, raketna odbrana je sporna tačka. Mislim da zvaničnicima Ruske vlade moramo više da pomognemo da tačno shvate šta naš sistem može, a šta ne može da radi. A to nije današnji sistem, nego sistem koji čak još nije ni napravljen. Uzgred rečeno, stvar o kojoj se ovde u Moskvi najviše raspravlja je raketa – SM3 Blok 2B – koja čak još i ne postoji. Ona postoji samo na papiru. Zbog toga verujemo da tu nema fundamentalnog sukoba naših nacionalnih interesa i ruskih nacionalnih interesa, kao što se dovodi u vezu sa onim što mi uistinu planiramo da uradimo sa našom raketnom odbranom. Istovremeno, jasno je da naše ruske kolege još nismo uspeli da ubedimo u to.“

Sada predsedniku Obami predstoji da izgradi odnos sa novoizbranim predsednikom Putinom, često najoštrijim kritičarom Vašingtona. Pet dana posle izbora, američki predsednik je preko telefona čestitao Putinu.

„Predsednik Obama je vrlo jasno objasnio svoju politiku prema Rusiji. On je na njoj radio tri godine i nema razloga da misli da treba da je menja i s nestrpljenjem očekujemo da radimo sa predsednikom Putinom na istom kompletu tema koje razrađujemo protekle tri godine.“

Kao kandidat za predsednika, premijer Putin je optužio Vašington da podržava demokratske mitinge u Moskvi. Ambasador Mekfol kaže da će Vašington nastaviti da finansira nevladine organizacije u Rusiji.

„Hteo bih da budem sasvim jasan: ništa od ovog novca nije namenjeno političkim organizacijama, naprotiv. Ne političkim partijama, niti pokretima, ni onima koji organizuju demonstracije, ni političkim liderima. Rekao bih da u Rusiji postoji velika konfuzija u pogledu te činjenice. Mi to ne radimo i to je naša politika, ali se vrlo militantno držimo crte koju smo povukli u takvoj politici.“

On kaže da je cilj Sjedinjenih Država izgradnja građanskog društva u Rusiji.

Nestranačke, nezavisne, nevladine organizacije, koje rade na unapređenju civilnog društva, jačanju tog društva ovde, rešavanju bezbrojnih pitanja koja rešavaju civilna društva u celom svetu. Bez obzira da li je reč o životnoj sredini, zdravstvenoj pomoći majkama, ljudskim pravima, verujemo da je u našem interesu i u interesu Rusije, da imamo snažno civilno društvo.“

Međutim, posle završetka sezone ruskih predsedničkih izbora, počinje sezona izbora američkog predsednika. Ambasador Mekfol bi mogao da se nađe za upravljačem američko-ruskih odnosa na vrlo džombastom putu.

XS
SM
MD
LG