Linkovi

Nove sankcije SAD i EU protiv Rusije


Sedište sankcijama obuhvaćene banke "Sberbank" u Moskvi
Sedište sankcijama obuhvaćene banke "Sberbank" u Moskvi

Sankcionisani su sektori odbrane, energetike i finansija, a na listi banaka koje će se naći na udaru američkih snakcija biće i privatna banka “Sberbank”.

Evropska unija i Sjedinjene Države uvele su novi paket ekonomskih sankcija Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini. Nove evropske sankcije, koje su danas stupile na snagu uperene su protiv ruskog energetskog sektora – protiv vodećih naftnih kompanija Rosnefta, Gasprom Neft-a, i Transnefta, kao i protiv tri vodeće vojnoindustrijske firme.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić, objasnila je na šta se odnose nove mere.

„Evropska unija jača mere u četiri oblasti u kojima su prethodne mere već bile uvedene u julu. Radi se o pristupu tržištima kapitala, odbrani, osetljvoj tehnologiji i proizvodimna sa dvostrukom namenom“.

Najnovije evropske sankcije takodje pogadjaju pojedince, kako ruske državljane, tako i proruske pobunjenike u Ukrajini. Evropski savjet, koga čine predstavnici 28 zemalja članica EU je odlučio i da proširi "crnu listu" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU sa nova 24 imena, tako da se ona sad odnosi na ukupno 119 osoba.

Nove američke sankcije takodje pogadjaju ruske energetske i vojne kompanije, kao i ruske banke, uključujući prvi put i privatnu "Sberbanku" – najveću u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimi Putin izjavio je danas da će evropske sankcije poremetiti mirovni proces u istočnoj Ukrajini, ali da će odgovor Moskve imati za cilj da zaštiti ruske kompanije.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič nije pružio dodatne detalje.

„Rusko političko rukovodstvo je već stavilo do znanja političarima na različitim nivoima da će preduzeti adekvatne mere koje će biti srazmerne šteti koju ove sankcije nanose našoj eknomiji“.

Evropska unija i Sjedinjene Države su medjutim najavile da će nove sankcije biti ukinute ukoliko primirje u Ukrajini bude i dalje poštovano. To pruža izvesnu nadu ruskoj ekonomiji i rublji čiji kurs ubrzano pada kaže analitičar Maršal Gitler.

„Čak i ako se situacije u Ukrajini bude stabilizovala, poverenje u Rusiju je poljuljano, a pozicija rublje je i inače slaba. Radi se više o brzini pada - ukoliko se Ukrajina stabilizuje rublja će verovatno padati sporije. Ali, ukoliko se situacija opet zaoštri doći će do kolapsa“.

Među ruskim kompanijama, banke i proizvodjači oružja su posebno teško pogodjeni. Smanjene cene nafte takodje brinu kompanije poput Rosnefta, Transnefta i Gasprom Neft-a, mada je sam Gasprom primetno izuzet iz sankcija.

Međutim, Vil Hobs iz banke Barklejs kaže da bi investitori trebalo da se preusmere.

„Ne vidim šansu da se situacija poboljša. Za sada mi kažemo investitorima da ima mnogo lakših načina za ulaganje u sektor nafte od investiranja u Rusiji“.

Mnogi smatraju da se situacija u Ukrajini nije mnogo izmenila i da je dalje neizvesna. Medjutim, sa svakom novom fazom sankcija ulozi se povećavaju.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog “agresije” na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedjelje, s tim što su odlučile da odlože primjenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom planu, odlučeno je da sankcije stupe na snagu u petak, nakon što ta odluka bude objavljena u službenoj gazeti EU, kada će biti poznat i spisak pravnih i fizičkih lica na koje se sankcije odnose.

Predsjednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj rekao je da će bi EU mogla da ukine sankcije Rusiji ukoliko izveštaj koji bi trebalo da bude urađen do kraja septembra potvrdi da je sproveden mirovni plan u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG