Linkovi

Porošenko nudi veću autonomiju


'2016 투르 드 카타르' 자전거 대회에 출전한 선수들이 두칸-알코르코니스 구간에서 역주하고 있다.
'2016 투르 드 카타르' 자전거 대회에 출전한 선수들이 두칸-알코르코니스 구간에서 역주하고 있다.

Predsednik Ukrajine će ponuditi veću autonomiju istočnim delovima zemlje, ali je odbacio ideju o federalizaciji ili punoj nezavisnosti.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da će sledeće nedelje podneti parlamentu predlog zakona kojim bi separatističkim istočnim delovima zemlje bila data veća autonomija, ali bi oni ipak ostali sastavni deo Ukrajine.

Porošenko je obećao specijalni status nekim delovima regiona Donjeck i Lugansk, koje tenutno kontrolišu pobunjenici, ali je odbacio bilo kakvu ideju o “federalizaciji” ili punoj nezavisnosti.

Porošenko je takodje obavestio vladu da je, prema obaveštajnim izveštajima koje je dobio, Rusija povukla 70 odsto snaga koje su ušle u Ukrajinu da bi podržale proruske separatiste. Rusija zvanično negira da je slala vojsku i naoružanje na ukrajinsku teritoriju mada su to potvrdili separatistički lideri.

U borbama u istočnoj Ukrajini, koje su započeli proruski separatisti do sada je poginulo više od 2600 ljudi, dok su desetine hiljade stanovnika napustile svoje domove.

Ukrajinska vlada i separatisti su prošle nedelje postigli sporazum o prekidu vatre koje se za sada održava uprkos povremenim kršenjima.

XS
SM
MD
LG