Linkovi

NED nepoželjan u Rusiji


Američka organizacija Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) postala je danas prva strana nevladina organizacija u Rusiji, koja je proglašena "nepoželjnom" u okviru novog, kontroverznog zakona.

Iz kancelarije državnog tužioca u Rusiji saopšteno je da je ova nevladina organizacija sa sedištem u Vašingtonu, koju finansira američki Kongres, uz pomoć ruskih poslovnih i nekomercijalnih organizacija pod pokroviteljstvom NED-a, učestvovala u osporavanju rezultata izbora, akcijama koje su uticale na vladine odluke i diskreditovanju ruskih oružanih snaga.

NED je osnovan 1983. i obezbeđuje više od hiljadu grantova godišnje za podršku projektima raznih nevladinih organizacija, koje se bore za demokratiju u više od 90 zemalja.

Predstavnici NED-a su rekli da je zakon o nepoželjnim organizacijama predstavlja poslednji u nizu restriktivnih zakona, koji ograničavaju slobode ruskim građanima.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u maju potpisao zakon kojim se tužiocima omogućava da proglase neku stranu ili međunarodnu nevladinu organizaciju “nepoželjnom”, ukoliko su umešane u aktivnosti koje za cilj imaju podrivanje ruskog ustavnog sistema, odbrambenih mogućnosti ili ugrožavanje državne bezbednosti.

XS
SM
MD
LG