Linkovi

Putin potpisuje sporni zakon


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da namerava da potpiše zakonski predlog kojim se Amerikancima zabranjuje da usvajaju rusku decu,

Na današnjem skupu koji je prenosila televizija, Putin je rekao da još ne vidi ikakav razlog da ga ne potpiše i da to namerava da učini. Ruski parlament je juče usvojio zakonski predlog koji Putin sada treba da potpiše.

Predlog zakona, nazvanog po ruskom detetu Dimi Jakovljevu, koje je preminulo kada ga je američki očuh satima ostavio u pregrejanom zaključanom automobilu, u stvari je rusko uzvraćanje na Zakon Magnickog, koji je usvojen u Sjedinjenim Državama. Tim zakonom, koji je predsednik Obama potpisao ovog meseca, uvode se zabrana izdavanja viza i finansijske sankcije ruskim zvaničnicima optuženim za kršenje ljudskih prava.

Američki zakon je dobio ime po Sergeju Magnickom, ruskom advokatu i borcu protiv korupcije, koji je obelodanio – kako je tvrdio - utaju poreze u iznosu od više miliona dolara i potom, 2009, preminuo u zatvoru. Američki Državni sekretarijat je saopštio da je „dobrobit dece jednostavno isuviše važna, da bi se vezivala za političke aspekte“ američko-ruskih odnosa i da je „pogrešno povezivati sudbinu dece sa političkim razmišljanjima koja nemaju veze sa tim“.

Šef ruske organizacije „Pravo deteta“ Boris Altshuler, izjavio je da bi savetovao predsedniku Vladimiru Putinu da stavi veto na – kako je rekao – „užasan zakon“. U intervjuu za Glas Amerike, Altshuler je rekao da bi predsednik Putin trebalo da savetuje parlamentu da potraži drugi odgovor na Zakon Magnickog, koji neće imati negativne posledice po decu. On je istakao da mnoga deca koja su podobna za usvajanje, čame u pretrpanim sirotištima.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, protparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič, rekao je da je parlament usvajajući zakon „uzvratio na odgovarajući način“, koji „odražava“ stav ruskog društva.
XS
SM
MD
LG