Linkovi

Ruski vojni avioni ponovo poleteli iz Irana


Ruski avioni Tu-22M3 bombarduju ciljeve u SIriji (arhivski snimak Ruskog ministarstva odbrane)
Ruski avioni Tu-22M3 bombarduju ciljeve u SIriji (arhivski snimak Ruskog ministarstva odbrane)

Ruski vojni avioni poleteli su iz Irana da bi, drugi dan za redom, izvršili vazdušne udare u Siriji. Rusko ministarstvo odbrane navodi da su avioni poleteli iz vazdušne baze Hamedan a da su meta bili ekstremisti Islamske države. U prvom talasu vazdušnih udara, juče su gadjani ciljevi Islamske države kao i džihadističke grupe Džabat Fateh al-Šam, ranije poznate pod imenom Front al-Nusra.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbacio je tvrdnju portparola Stejt Departmenta da bi takvi letovi mogli da znače kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN-a kojom se zabranjuje prodaja ili transfer borbenih aviona sa Iranom.

Predsedavajući iranskog parlamenta Ali Laridžani u sredu je naglasio da Iran nije dao Rusiji stalnu bazu na svojoj teritoriji. Rusija sprovodi vazdušne udare u Siriji od septembra prošle godine, pružajući podršku snagama predsednika Bašara al-Asada, ali su do ove nedelje ruski avionic poletali iz same Rusije ili Sirije.

Aleks Vatanka, visoki saradnik Bliskoistočnog instituta i Fondacije Džejmstaun kaže da su novi letovi znak važne promene.

Ne mogu da se setim da je bilo koja druga država od 1979, dobila dozvolu Irana da uspostavi svoju bazu. Ovim Rusija ulazi u Iran na način kakav do sada nije vidjen”, ističe Vatanka. “Zvanična linija je da se time Rusiji pruža dodatna, rezervna opcija i smanjuje briga zbog potencijalnih protivavionskih raketa u rukama sirijskih pobunjenika koji bi mogli da gadjaju rusku vojsku unutar Sirije. Medjutim, ovo je veća priča od toga. Rusija se polako primiče toplim vodama Persijskog zaliva.”

Letovima iz baze Hamedan umesto iz ruske baze Mozdoko na severnom Kavkazu, razdaljina koju ruski avioni treba da predju smanjuje se sa blizu 2.000 kilometara na manje od 700 kilometara.

XS
SM
MD
LG