Linkovi

Ruski poslanici usvojili mere protiv SAD


Donji dom ruskog parlamenta (arhivski snimak)

Ruski poslanici jednoglasno su u utorak usvojili zakonski predlog o kontra - merama protiv Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja zbog prošlomesečne odluke Vašingtona da uvede sankcije pojedinim najvećim ruskim kompanijama i biznismenima.

Jedna mera bi omogućila Kremlju da uvede sveobuhvatne “kontra – sankcije”, dok bi prema drugoj primena američkih sankcija protiv Rusije ili pružanje informacija ili saveta o kaznenim merama bilo krivično delo.

Prema usvojenom predlogu, za odbijanje pružanja usluga ili poslovanja sa ruskim oligarsima i kompanijama, pod američkim sankcijama, mogla bi da bude izrečena zatvorska kazna do četiri godine.

Zvaničnik Kremlja Aleksandar Sinenko rekao je da ruska vlada podržava parlamentarni odgovor na kažnjavanje Moskve zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine i “drugih štetnih aktivnosti”.

“Američke sankcije su apsolutno neprijateljske. Pogodile su više od 400 ruskih kompanija i oko 200 naših državljana. Dajemo široka ovlašćenja predsedniku i vladi da zaštite našu zemlju, ekonomiju i radna mesta”, saopštio je predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin. *

Zakonski predlog predviđa i zaustavljanje saradnje sa Sjedinjenim Državama u nuklearnoj, raketnoj i vazduhoplovnoj oblasti, kao i ograničavanje uvoza američkih proizvoda.

Sjedinjene Države su četvrti po veličini trgovinski partner Rusije, a prošlogodišnji uvoz američkih proizvoda iznosio je 12,7 milijardi dolara. Najviše su se uvozili automobili, farmaceutska i medicinska oprema. Rusija je u Ameriku izvezla proizvode u vrednosti od 17 milijardi dolara u 2017. godini.

Ruske mere imale bi veoma mali uticaj na Sjedinjene Države, s obzirom na to da trgovinska razmena između dve zemlje, što se tiče Vašingtona, nije previše značajna. Međutim, to bi dodatno pogoršalo odnose, za koje analitičari kažu da su na najnižem nivou od Hladnog rata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG