Linkovi

Ruske akcije kao izazov Trampovoj administraciji


Arhiva - Ruska posada oprema Iskander taktičku raketu u Kubinki, u blizini Moskve, u Rusiji, 17. junar 2015. Rusija, prema izveštajima, raspoređuje krstareće rakete SSC-8, koje se lansiraju sa zemlje, koje se razvijaju i testiraju već nekoliko godina. (REUTERS/Sergei Karpukhin - RTX1GW6Y)

Tajno raspoređivanje nove rakete koja može biti naoružana nuklearnom glavom kao očigledno kršenje pakta o kontroli oružja. Ruski špijunski brodovi šunjaju se na 50 kilometara udaljenosti od podmorničke baze na istočnoj obali SAD, dok borbeni avioni Moskve bruje iznad razarača američke mornarice u Crnom moru. Na ove akcije se gleda kao na test kako će nova Trampova administracija reagovati u vreme kada se suočava sa suočava sa izazoviama zbog zauzimanja onoga što kritičari zovu mekanog stava prema Rusima.

"Ne mislim da oni rade ove stvari slučajno", kaže Dmitri Gorenburg, viši naučni istraživač u Centru za mornaričke analize. "Uz nered u Vašingtonu, oni samo rade neke stvari znajući da neće biti reakcije".

Drugi nude benignije objašnjenje.

"Ne bi trebalo da pokušavamo da pročitamo previše toga bez više dokaza", kaže profesor političkih nauka Brajan Tejlor sa Sirakjuz univerziteta. On kaže za VOA da to ne mora da bude "deo nekakvog koordiniranog testa" koji izvode Rusi.

Prvi sastanak licem u lice na visokom nivou, između ruskih zvaničnika i predstavnika Trampove administracije, trebalo bi da se dogodi u četvrtak.

Arhiva - Šef Udruženog Generalštaba general Džouef Dandford, levo, rukuje se sa Sekretarom za odbranu Džejmsom Matisom, pošto je Matis stigao u Pentagon 21. januara 2017.
Arhiva - Šef Udruženog Generalštaba general Džouef Dandford, levo, rukuje se sa Sekretarom za odbranu Džejmsom Matisom, pošto je Matis stigao u Pentagon 21. januara 2017.

Šef Udruženog generalštava, marinski general Džozef Danford, trebalo bi da se susretne sa ruskim generalom Valerijem Gerasimovim u Azerbejdžanu, na sastanku koji Danford tražio mesecima kako bi se raspravljalo o Siriji i Ukrajini. A državni sekretar Reks Tilerson bi trebalo da se sastane sa ministrom spoljnih poslova Rusije, Sergejom Lavrovom tokom sastanka grupe G-20 u Bonu, u Nemačkoj.

Kršenje sporazuma

Očekuje se da će zvaničnici SAD pokrenuti pitanje navodnog kršenja Sporazuma o srednjedometnim nukelarnim snagama iz 1987. godine, koje je izazvalo raspoređivanje dva ruska bataljona naoružana SSC-8 krstarećim raketama, koje se lansiraju sa zemlje.

U Moksvi, portparol predsednika Dimitrij Peskov rekao je da "Rusija ostaje posvećena svojim međunarodnim obavezama, uključujući i sporazum o kome je reč".

Senator Džon Mekejn, koji predsedava Odborom za oružane snage, rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin "testira" Trampovu administraciju. On je takođe rekao da je Kongres jasno stavio do znanja da rusko kršenje sporazuma zahteva "značajan odgovor".

Arhiva - Senator Džon Mekejn stiže na sastanak na Kapitol hilu u Vašingtonu, 31. januara 2017.
Arhiva - Senator Džon Mekejn stiže na sastanak na Kapitol hilu u Vašingtonu, 31. januara 2017.

Ali, "šta SAD mogu da urade", pita Gorenburg, koji je takođe saradnik Dejvis centra za ruske i euroazijske studije na Univerzitetu Harvard. "Kako mogu da kazne takva kršenja?"

Što se gledanja Trampove Bele kuće na Rusiju tiče, "ne dolazi puno toga u fokus tokom pretežno haotične tranzicije", dok su stvari "pretežno stabilne na ruskoj strani", kaže za VOA Tejlor, koji piše knjigu o putinizmu.

Ometanje Trampa

Trampova administracija, koja je na vlasti manje od mesec dana, ometena je drugim problemima u vezi sa Rusijom.

Sedam članova Kongresa - tri republikanca i četvoro demokrata - u sredu su zatražili pravo da dobiju uvid u bilo kakav pokušaj predsednika da ublaži sankcije Rusiji, dve dana nakon što je njegov savetnik za nacionu bezbednost bio primoran da podnese ostavku.

Majkl Flin, bivši direktor Odbrambene obaveštajne agencije, zaomljen je da se povuče nakon što je otkriveno da je diskutovao o sankcijama sa ruskim ambasadorom pre nego što je Tramp inauguriran.

Arhiva - Sekretar za nacionalnu bezbednost Majkl Flin govori tokom dnevnog brifinga za novinare u Beloj kući, 1. februara 2017.
Arhiva - Sekretar za nacionalnu bezbednost Majkl Flin govori tokom dnevnog brifinga za novinare u Beloj kući, 1. februara 2017.

Flinov odlazak je poteškoća za Ruse, jer njegov naslednik će verovatno biti neko više skeptičan prema Moskvi, u liniji sa politikom prethodne administracije, predviđa Tejlor, specijalista za rusku politiku.

Senator Bob Korker, republikanski predsedavajući Komiteta za spoljne odnose, rekao je u televizijskom tok-šou da želi kongresnu istragu Flina i veza administracije sa Rusijom.

"Ta bazična tema ide do korena onoga što je rusko mešanje bilo i koje su bile veze sa saradnicima Trampovog tima, i zato to je 'veliki slon u sobi' kojim moramo da se pozabavimo na najprikladniji način", rekao je Croker za MSNBC kablovsku televiziju.

Obaveštajni podaci koji su procureli do reportara u utorak nagoveštavaju da je nekoliko Trampovih saradnika povezanih sa njegovom kampanjom i biznisom, bilo u učestalim kontaktima sa ruskim obaveštajnim operativcima tokom predsedničke trke.

U toku je federalna istraga koja treba da utvrdi da li je ruska vlada nastojala da utiče na novembarske izbore u SAD, iz kojih je republikanac Tramp iznenađujujeće izašao kao pobednik nad demokratskom kandidatkinjom, bivšom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Predsednik je u sredu, tokom zajedničke pres konferencije sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, osudo kao "teorije zavere" bilo kakvo povezivanje sa Rusima, optužujući "ilegalna" curenja vesti zbog kojih je Flin bio primoran da napusti njegovu administraciju.

"To je kriminalni akt", rekao je Tramp. "I to se događalo dugo vremena pre mene, al sada se zaista događa".

XS
SM
MD
LG