Linkovi

Nova verzija ruske vojne doktrine

  • Glas Amerike

Rusija je usvojila novu verziju svoje vojne doktrine, u kojoj je NATO i SAD navela kao glavne pretnje svojoj nacionalnoj bezbednosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je potpisao dokument, koji je u suštini nepromenjen u odnosu na raniju verziju, ali u novim poglavljima naglašava pretnju koju Rusija vidi u eksplanziji NATO-a i nagomilavanju vojne sile, i optužuje Alijansu da krši međunarodno pravo u pokušaju da preuzme glavnu ulogu na globalnom planu.

Reagujući na dokument, jedan neimenovani zvaničnik NATO-a je za Glas Amerike izjavio da "NATO ne predstavlja opasnost ni za Rusiju, niti za bilo koju drugu naciju" i da su "svi koraci koje NATO preduzima da osigura bezbednost svojih članica jasno odbrambene prirode, proporcionalni i u skladu sa međunarodnim normama".

S druge strane, rekao je pomenuti zvaničnik, "upravo Rusija svojim akcijama, uključujući i ono što se sada dešava u Ukrajini, krši međunarodno pravo i podriva evropsku bezbednost". NATO je ponovo potvrdio da namerava da ima konstruktivan odnos s Moskvom, ali "da je to je jedino moguće ukoliko Rusija poštuje međunarodna načela i principe - uključujući i pravo država da slobodo odlučuju o svojoj budućnosti".

XS
SM
MD
LG