Linkovi

Putin odlučio da pomiluje Hodorovskog


Ruski predsednik Vladimir Putin govori na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi
Ruski predsednik Vladimir Putin govori na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi

Bivši naftni magnat Mihail Hodorovski je 2003. osuđen na 11 godina zatvora zbog prevare, utaje poreza i pranja novca

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da će potpisati ukaz o pomilovanju Mihaila Hodorkovskog, bivšeg naftnog magnata, koji se okrenuo protiv Kremlja, da bi kasnije dospeo u zatvor.

Putin je na konferenciji za novinare u Moskvi rekao da je nedavno od Dume zatražio da odobri pomilovanje iz humanitarnih razloga, zbog bolesti majke. “Proveo je više od deset godina u zatvoru. To je ozbiljna kazna,” naveo je Putin.

Advokat Hodorovskog, Vadim Kljuvgant negirao je tvrdnje da je njegov klijent sam zatražio pomilovanje, dodajući da je ruski predsednik ovlašćen da to učini. Hodorkovski je 2003. bio osuđen na 11 godina zatvora zbog prevare, utaje poreza i pranja novca.

Državna Duma usvojila je juče zakon o pomilovanju dve članice benda “Pusi rajot,” i 30 članova posade broda grupe “Grinpisa” osuđenih za piratstvo u septembru zbog upada na jednu rusku platform za istraživanje nafte u Arktiku.

Putin se osvrnuo na nekoliko tema tokom dugotrajnog susreta sa novinarima, koji redovno održava krajem godine. Odbeglog analitičara američke Nacionalne bezbednosne agencije, Edvarda Snoudena, je nazvao plemenitim, dodajući da ni on niti iko iz ruske službe bezbednosti nije stupio sa njim u kontakt.

Rekao je da su aktivnosti NSA neophodne za borbu protiv terorizma, upozorivši da vlade treba, kako se izrazio, da “ograniče apetite” svojih službi bezbednosti da one ne bi postale isuviše moćne
XS
SM
MD
LG