Linkovi

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve suspendovao sveštenika zbog opela na grobu Navalnog


Roditelji Alekseja Navalnog na njegovom grobu u Moskvi (Foto: Foto: AP Photo/Vitaly Smolnikov)
Roditelji Alekseja Navalnog na njegovom grobu u Moskvi (Foto: Foto: AP Photo/Vitaly Smolnikov)

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve suspendovao je sveštenika koji je učestvovao u službi za pokojnog opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

Dmitrij Safronov je učestvovao na sahrani Navaljnog, kao i na komemoraciji 26. marta, 40. dana nakon njegove smrti, što je važna ruska pravoslavna tradicija.

Naredbom objavljenom u utorak na sajtu Moskovske eparhije, Safronov je degradiran sa položaja sveštenika na mesto đakona i lišen je prava da blagosilja ili nosi mantiju tri godine. Takođe je premešten u drugu crkvu u Moskvi.

Nije naveden razlog za odluku koju je potpisao patrijarh Kiril, saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Udovica Navaljnog, Julija, napisala je na društvenoj mreži Eks u sredu da je „veoma zahvalna“ Safronovu što je došao na grob njenog muža i pozvala pristalice da pomognu njemu i njegovoj porodici donirajući novac.

Navaljni (47) umro je 16. februara u udaljenoj arktičkoj zatvorskoj koloniji gde je služio 19-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam za koje se smatra da su politički motivisane. Uzrok smrti i dalje je nerazjašnjen, iako saveznici Navalnog za to okrivljuju Kremlj.

Ruske vlasti su prvobitno odbile da puste telo Navalnog, navodeći potrebu za daljom istragom. Safronov je bio među sveštenicima koji su potpisali javno pismo u kojem pozivaju da se posmrtni ostaci vrate njegovoj porodici.

Tokom više od dve decenije na vlasti, Putin je ojačao ugled Ruske pravoslavne crkve, povećavajući njen prestiž, bogatstvo i moć nakon decenija ugnjetavanja ili ravnodušnog odnosa pod sovjetskim liderima.

Zauzvrat, crkveni lideri, poput patrijarha Kirila, podržali su njegove inicijative. Crkva je svom snagom podržala ruski rat u Ukrajini i bilo je uobičajeno videti sveštenstvo kako blagosilja trupe i opremu za kampanju.

Istovremeno, više sveštenika koji su odbili da se pridržavaju zvaničnog stave suočili su se sa pritiskom crkvenih vlasti.

XS
SM
MD
LG