Linkovi

Članica "Pusi rajot" puštena na slobodu


Jekaterina Samucevič, članica feminističke pank grupe "Pusi rajot"
Jekaterina Samucevič, članica feminističke pank grupe "Pusi rajot"

Apelacioni sud u Rusiji oslobodio je Jekaterinu Samucevič iz pank benda „Pusi rajot“, ali je preostalim dvema članicama potvrdio zatvorsku kaznu.

Apelacioni sud u Rusiji je oslobodio jednu od članica ženskog pank benda „Pusi rajot“, ali je preostalim dvema članicama potvrdio zatvorsku kaznu, na koju su osuđene zbog neodobrenog protesta u moskovskoj katedrali.

Sudija je izrekao uslovnu presudu Jekaterini Samucevič, s obrazloženjem da su nju čuvari izbacili iz crkve pre protesta.

Međutim, potvrđene su dvogodišnje zatvorske kazne Mariji Aljokinoj i Nadeždi Tolokonikovoj. Organizacija Amnesti internešenal je saopštila da je odluka suda „polovična“ i da je svako skraćenje nepravične kazne dobrodošlo, ali da pravda danas nije zadovoljena.

Organizacija ukazuje da je vlada proteklih meseci uvela brojna nova ograničenja slobode izražavanja, i da osuđenim ženama na prvom mestu nije ni trebalo da bude suđeno. Sve tri su osuđene u avgustu za huliganstvo motivisano verskom mržnjom. One su međutim danas na sudu rekle da je njihov spontani nastup bio političke prirode, a ne napad na veru.
XS
SM
MD
LG