Linkovi

Rusija politički zloupotrebljava Interpol?


Jedna britanska prodemokratska grupa optužuju Rusija da zloupotrebljava globalnu agenciju za sprovođenje reda i zakona - Interpol, zahtevajući hapšenja i ekstradiciju svojih političkih protivnika.

Prema navodima u novom izveštaju takvi nalozi za hapšenje obično znače da optuženi ne mogu da putuju, a često i da ne mogu da otvore račune u bankama.

Članice Interpola – njih 190 - mogu da koriste takozvane „crvene poternice“ – odnosno zahteve za hitno hapšenje i izručenje osumnjičenih osoba, koji se nalaze na teritoriji druge države.

Dejvid Sater, autor knjige "Ruska zloupotreba Interpola" je analitičar britanskog društva za politiku „Henri Džekson“.

„Crvene poternice se dobijaju veoma lako, a Interpol operiše na osnovu poverenja. Zato je lako zlouptrebiti Interpol“.

Moskva se optužuje za učestalu zloupotrebu sistema, zato što podnosi „crvene poternice“ protiv političkih protivnika.

„U Rusiji ima veliki broj ljudi koji su nepravedno optuženi iz političkih razloga. Rusija po pravilu podnosi takve lažne optužbe Interpolu, čime otežava, pa čak i u potpunosti onemogućuje ljudima da putuju“.

Moskva tvrdi da su optužnice opravdane i da će suđenje tim osobama biti pošteno.

Takva optužnica je pokrenuta i protiv Bila Braudera, izvršnog direktora investicione firme Hermitidž Kapital.

Njegov advokat Sergej Magnicki ubijen je u zatvoru 2009, pošto su ga uhapsili kada je pokušavao da istraži korupciju u državnim službama.

Braudera je Moskva optužila za prevaru i zahtevala „crvenu poternicu“, koja je odbačena.

„Oni pokušavaju stvari kao što je izručenje u Rusiju, koristeći Interpol i razne druge administrativne stvari, ali ako bi im se ukazala prilika, da mogu da me ubiju, ali da ih ne uhvate u tome, ubili bi me bez razmišljanja“.

U oktobru prošle godine, jedan bugarski sud poništio je „crvenu poternicu“ zbog podnetih lažnih podataka protiv političkog protivnika Kremlja, Nikolaja Kobljakova, takođe pod optužbom za prevaru.

„To je za mene bio primer evropske pravde, stvarnih evropskih načela“.

Interpol ističe da je njegovo nezavisno nadzorno telo, Komisija za kontrolu arhive Interpola, dizjanirana da sprečava potencijalne zloupotrebe.

„Međutim, komisija ne funkcioniše kako treba u svim slučajevima. Zemlje kao što je Rusija koje neprekidno zloupotrebljavaju Interpol, ne bi smele da imaju pristup toj insituciji“, kaže Dejvid Sater.

U Interpolu nisu želeli da govore za Glas Amerike, ali je ta organizacija objavila saopštenje u kojem se odbacuju tvrdnje o mogućoj zloupotrebi, navodeći da zemlje pojedinačno treba da procene validnost dostavljene „crvene poternice“.

XS
SM
MD
LG