Linkovi

SAD kritikuju presudu Navalnom


Ruski opozicioni lider i bloger Aleksej Navalni i njegov brat Oleg pred sudom u Moskvi, 30. decembra 2014.
Ruski opozicioni lider i bloger Aleksej Navalni i njegov brat Oleg pred sudom u Moskvi, 30. decembra 2014.

Ruska policija privela je vodju opozicije, Alekseja Navalnog, ubrzo pošto se pridružio demonstrantima koji su protestovali zbog današnje sudske odluke da Navalni i njegov brat budu osudjeni zbog finansijske pronevere.

Policija je takodje uhapsila nekoliko desetina demonstranata u blizini Crvenog trga i Kremlja.

Protest je do sada proticao mirno. Na Crvenom trgu se okupilo nekoliko hiljada ljudi, na temperaturi nižoj od minus deset Celzijusa, protestujući zbog izricanja uslovne kazne od tri i po godine zatvora Navalnom, pod navodom da je oštetio francusku kozmetičku kompaniju Iv Roše za najmanje 500,000 dolara.

Kazna iste dužine je izrečena i njegovom bratu Olegu, koji će medjutim morati da je služi u zatvoru. Oleg nije igrao nikakvu ulogu u opozicionom pokretu, a Aleksej Navalni je optužio vlasti da pokušavaju da ga kazne zatvaranjem njegovog brata. Navalnijevi advokati su najavili žalbu na presudu. Policija u Moskvi je pojačala mere bezbednosti u očekivanju novih demonstracija.

Presudu su kritikovali Stejt Department i Evropska unija kao politički motivisanu odluku čiji je cilj da se ućutka glavni kritičar ruskog predsednika Putina.

Dopisnik Glasa Amerike Danijel Širf ističe da je odluka da se Oleg Navalni pošalje u zatvor po svemu sudeći taktika da se uguši aktivizam njegovog brata.

"Bilo je mnogo reakcija na to što je osudjen Oleg dok je Aleksej samo dobio uslovnu kaznu. Mnogi primećuju da je to stara sovjetska taktika, stara taktika KGB-a da krene na nečiju porodicu umesto što da direktno napadne osobu koju želi da ućutka", ističe Širf.

XS
SM
MD
LG