Linkovi

Vučić: Nema pritiska na Srbiju


Francuski glumac Žerar Depardje i srpski premijer Aleksandar Vučić u Beogradu, 4. septembra 2014.
Francuski glumac Žerar Depardje i srpski premijer Aleksandar Vučić u Beogradu, 4. septembra 2014.

Nakon što je ministar spoljnih poslova za list Danas izjavio da se može očekivati sve jači pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji kako se sukob u Ukrajini bude zaoštravao, premijer Vučić danas poručuje da nema pritisaka Brisela zbog Rusije.

Stav Srbije prema krizi u Ukraniji, i još više odluka vlasti da ne sledi evropsku politiku i ne uvede sankciji Rusiji - povod su za sve češća razmišljanja o tome hoće li Beograd moći da opstane na tom kursu. Kako stvari stoje, ni premijer i vicepremijer Srbije - Aleksandar Vučić i Ivica Dačić ne dele isto mišljenje po pitanju pritisaka na Srbiju u vezi Rusije.

Nakon što je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za list Danas izjavio da se može očekivati sve jači pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji kako se sukob u Ukrajini bude zaoštravao, premijer Aleksandar Vučić danas poručuje da nema pritisaka Brisela zbog Rusije.

Posle susreta sa Žerardom Depardjeom, francuskim glumcem naklonjenim Rusiji, Vučić je rekao da nije osetio pritisak na Srbiju za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji zbog situacije u Ukrajini, da razgovori sa evropskim zvaničnicima nisu laki, kao i da misli da se poštuje pozicija Srbije:

"Mi se nalazimo na evropskom putu, ali Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Srbija ima više razloga za to i Srbija smatra da je to najbolja moguća politika za nju i za njene građane. Da li ćemo mi takav politički stav uspeti da održimo, ili će doći do političkih promena – to je već druga stvar. Ali sam ja lično veoma odlučan da taj stav Srbije zadržimo. Ali nikada ne znate ko može da napravi, na neki način, neku novu većinu."

Zadovoljstvo zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji izrazio je i čuveni francuski glumac – kriza u Ukrajini nije ništa novo, napetosti tamo postoje još od vremena Katarine Velike, rekao je Depardje i dodao da veruje da će ruski predsednik Putin rešiti situaciju na miran način:

"Takođe, ono na šta sam ponosan jeste i to što Srbija nije pratila Evropu kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji. Zbot toga što je to jedna situacija koja će se rešiti."

A vicepremijer i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je ocenio da da će se odnos EU prema stavu Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji menjati u skladu sa intenzitetom sukoba u Ukrajini, odnosno zaoštravanja sukoba na relaciji EU - Rusija.

S obzirom na vrlo oštar stav novoimenovane visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost i aktuelne šefice diplomatije Italije Federike Mogerini prema Rusiji, Ivica Dačić je istakao da očekuje veći pritisak na Srbiju u pogledu promene spoljne politike prema ukrajinskoj krizi.

XS
SM
MD
LG