Linkovi

Rusija ipak krivi Izrael za sirijsko obaranje ruskog aviona


Portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov, obraća se medijima tokom pres konferencije u Moksvi, Rusija,17. septembra 2018.

Rusko Ministarstvo odbrane u nedelju je ponovo optužilo Izrael za to što su sirijske vladine snage oborile ruski avion, rekavši da se Izrael poneo "nezahvalno" spram ruskih napora da se obuzdaju borci koje podržava Iran u Siriji.

Sirijske vladine snage greškom su u ponedeljak oborile ruski Il-20 transportni avion, misleći da pucaju na Izraelce, ubivši 15 ljudi koji su bili u avionu. Iako je ruska vojska prvo optužila Izrael za gubirtak aviona, predsednik Vladimir Putin kasnije je rekao da je reč o "nizu tragičnih, fatalnih okolnosti".

Međutim, rusko Ministrstvo odbrane u nedelju je predstavilo svoja poslednja otkrića povodom obaranja aviona Il-20, bacajući krivicu ponovo na Izrael.

"Verujemo da Izraelske vazdušne snage i oni koji su donosili odluke o toj akciji snose punu krivicu za trageiju koja se dogodila sa ruskim Il-20 avionom", rekao je general-major Igor Konašenkov.

Tokom nekoliko godina, Izrael i Rusija održavali su specijalnu "vruću liniju" kako bi sprečili da se vazdušne snage dve zemlje sukobe na nebu iznad Sirije. Rusija je obezbeđivala ključnu vazdušnu podršku snagama predsdnika Bašara al Asada od 2015. godine, dok je Izrael izveo na desetine vazdušnih udara protiv snaga povezanih sa Iranom. Zvaničnici izraelske vojske ranije su hvalili efikasnost "vruće linije".

Ali, Konašenko je u nedelju optužio Izrael da upotrebljava "vruću liniju" da bi pogrešno uputio Ruse u svoje planove. Rekao je da Rusi nisu bili u stanju da premeste Il-20 na bezbednu lokaciju, pošto ih je nadležni izraelski oficir pogrešno obavestio, rekavši im da se izraelska operacija odvija u severnoj Siriji, dok se ona zapravo izvodila u Latakiji, na zapadu zemlje.

Konašenkov je rekao da su izraelski lovci leteli iznad sirijske obale Sredozemnog mora malo pre obrušavanja, koristeći ruske avione kao štit, što je odraz "ili nedostatka profesionalizma, ili kriminalnog nemara".

Takođe se požalio da je Izrael tokom poslednjih godina čekao do poslednjeg trenutka da bi obaveštavao Rusiju o svojim operacijama, dovodeći ruske avione u opasnost. Opisao je izraelske akcije kao "visoko nezahvalni odgovor za sve što je Rusija u poslednje vreme uradila za državu Izrael".

To se odnosilo na ruske napored da obuzdaju snage koje podržava Iran u Siriji, uključujući i sporazum postignut u julu o držanju takvih boraca 85 kilometara daleko od Golaneske visoravni, koju pod okupacijom drži Izrael.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG