Linkovi

Rusija okrivila Izrael za obaranje aviona u Siriji


Arhiva - Ruski transportni avion IL-20M sleće na nepoznatoj lokaciji.
Arhiva - Ruski transportni avion IL-20M sleće na nepoznatoj lokaciji.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je "lanac tragičnih okolnosti" odgovoran za sirijski raketni napad u kojem je oboren ruski vojni avion u nedelju veče.

Putin je obećao da će pojačati bezbednost ruskih vojnika u Siriji i poručio da će Rusija preduzeti korake "koji će svi primetiti".

Moskva je prethodno optužila Izrael za neprijateljsku provokaciju zbog, kako je saopšteno, indirektnog izazivanja obaranja ruskog vojnog aviona u blizini sirijske obale Sredozemnog mora.

Rusko ministarstvo odbrane, u izjavi koju prenose ruske novinske agencije, tvrdi da je izviđački avion IL-20 oboren protivavionskom "prijateljskom" vatrom snaga ruske saveznice, Sirije.

Ali, ministrstvo kaže da smatra Izrael odgovornim za to pošto su, u vreme incidenta, izraelski avioni izvodili napad na sirijske ciljeve, a da je Moskvi dato upozorenje samo jedan minut pre napada, što je bilo nedovoljno vremena da se ruski avion povuče na bezbednu lokaciju.

Ministarstvo odbrane kaže da je 15 ljudi ubijeno kada je ruski avion pao prilikom sletanja u bazu Hmejmim u zapadnoj Siriji, koju kontrolišu ruske snage.

"Kao rezultat neodgovorne akcije izraelske vojske, 15 ruskih vojnika je poginulo. To apsolutno nije u skladu sa duhom rusko-izraelskih odnosa", citirala je agencija Interfaks portparola ruskog ministarstva odbrane, Igora Konašenkova.

"Zadržavamo pravo da preduzmemo proporcionalne mere kao odgovor", citirane su reči Konašenkova.

Arhiva - Izraelski F-16
Arhiva - Izraelski F-16

Konašenkov je opisao izraelsku vojnu akciju kao neprijateljsku i kao akt provokacije, prenosi Interfaks.

Ranije, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion turbo-propeleraš nestao sa radara iznad Sirije u isto vreme kada su izraelske i francske snage izvodile napad na ciljeve u Siriji.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je obaranje aviona "za žaljenje" i podsetnik da je "potrebno naći trajno, mirno i politilčko rešenje mnogih sukoba u regionu".

U vreme kada je avion nestao, sirijski primorski grad Latakia našao se pod napadom "neprijateljskih raketa", na šta su raketne odbrambene baterije odgovorile, javili su sirijski državni mediji.

Francuska je negirala bilo kakvu umešanost u nestanak aviona. Izraelska vojska, kontaktirana pre nego što je Rusija optužila Izrael, odbila je da da komentar.

XS
SM
MD
LG