Linkovi

Zaoštreni odnosi Atine i Moskve - počelo proterivanje diplomata


Grčka je saopštila da će proterati dvoje ruskih diplomata i zabraniti ulazak u zemlju za drugih dvoje zbog "ilegalnih radnji protiv bezbednosti države", među kojima je i pokušaj ugrožavanja sporazuma između Grčke i Makedonije o imenu te bivše jugoslovenske republike, pišu mediji u Atini, pozivajući se na diplomatske izvore.

Nakon poteza Atine, rusko ministarstvo inostranih poslova objavilo je u Moskvi da će na isti način odgovoriti na proterivanje, javila je novinska agencija Interfaks.

Među optužbama Grčke je da su diplomate pokušale da se prikupe i distribuiraju informacije, kao i da podmite državne službenike, u čemu nisu uspeli.

"Ovaj slučaj obelodanjuje napetost za koju se čini da postoji između Atine i Moskve poslednje dve godine, iz razloga koji su u vezi sa regionalnom bezbednošću", piše list i dodaje da ova inicijativa sledi nakon nekoliko koordiniranih napora za proširivanje ruskog uticaja u Grčkoj.

Podseća se i da je Grčka zadržala pažljivu i uzdržanu poziciju u aferi trovanja bivšeg ruskog špijuna Skripala u Britaniji, zbog koje su zapadne zemlje proterivale ruske diplomate, a zbog čega je Moskva pozdravila držanje Atine.

Cilj ruskih napora bio je da se interveniše u osetljivoj domaćoj temi, kao što je sporazum između Grčke i "Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije" i da se negativno utiče spram grčkog uticaja na Balkanu, piše Katamerini.

Uključene američke i grčke obaveštajne službe

Sa druge strane, portal Atens vois piše da je proterivanje ruskih diplomata iz Grčke ishod "špijunskog trilera" koji se razvijao mesecima i koji "uključuje američke i grčke obaveštajne službe, crkvene grupe u Grčkoj i na Kipru" u saradnji sa vladom u Nikoziji.

Vest Katamerinija o proterivanju dvoje ruskih diplomata samo je "vrh ledenog brega", nastavlja Atens vois, jer se priča "odavno odvija" uz rad američkih službi i mehanizama NATO-a, u saradnji s Nacionalnom obaveštajnom službom Grčke (EYP) na "detaljnom mapiranju kontakata, finansiranja, kretanja ruskih agenata u Grčkoj", kao i njihove povezanosti sa "specifičnim političkim, društvenim i ekonomskim aktivnostima", piše sajt.

"Ruski faktor" je, piše Atens vois, igrao sa "asovima u rukavu" i to "iznutra". To što je francusko-nemački konzorcijum kupio luku u Solunu, ali uz učešće ruskog biznismena Ivana Savidisa, "izazvalo je momentanu intervenciju američke ambasade i lično američkog ambasadora u Atini".

U Ministarstvu spoljnih poslova i kabinetu premijera Grčke sastavljene su beleške čiji su autori tvrdili da se iza "konzorcijuma" koji je kupio luku, "krije ruska mafija" i da je ugovor "razrađen paravan", a ruski "biznismen" grčkog porekla Ivan Savidis " 'trojanski konj' vlade" u Moskvi, piše sajt.

Rusija delovala i preko Svete gore

Priča počinje da se usijava tokom januara, kada je počeo proces rešavanja "makedonskog pitanja", a intervencija Moskve išla je u dva smera: sa jedne strane uticaj u ekstremno-desničarskim nacionalističkim krugovima Grčke, među kojima i na Svetoj Gori, a s druge aktiviranje protivnika sporazuma i u Makedoniji, pre svega stranke VMRO, piše Atins vois.

U isto vreme crkvena hijerarhija na Kipru je shvatila da je " 'invazija' ruskog faktora otišla toliko daleko da je neke tamošnje mitropolije pretvorila u 'mali Kremlj' ", piše sajt pozivajući se na izveštaje o tome.

Jedan od centara odlučivanja o ruskim aktivnostima je lokalizovan na Svetoj Gori, gde su se, "izgovarajući se hodočašćem", okupljali poznati grčki ekstremni desničari, poslanici "Zlatne zore", "moćni crkveni faktori", privrednici i "mnogi Rusi svih specijalnosti".

Tako su počeli junski mitinzi protiv sporazuma Grčke s Makedonijom, iznajmljivani su autobusi, "regrutovane su eminentne ličnosti iz svih oblasti".

Nakon što je kabinet grčkog premijera odlučio da "preseče stvar" i pristao na proterivanje dvojice ruskih diplomata i odbijanje ulaska u zemlju druge dvojice, piše sajt, očekuje se da će sledeći koraci biti "diskretniji, ali efikasniji": revizija bankovnih računa, "čišćenje u Crkvi" koja u Grčkoj nije odvojena od države, kao i promene u medijima.

U tome američka ambasada u Atini ima ulogu "kerbera" - čuvara i nadzornika, te "nije slučajno da se obelodanjivanje proterivanje dvojice ruskih diplomata poklopilo s početkom samita NATO-a u Briselu. Poruka Atine raznim primaocima je jasna: Ne samo što pripadamo Zapadu, mi jesmo Zapad", zaključuje Atens vois.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG