Linkovi

Rusija obustavila letove za Egipat


Ruski turisti u majicama sa slikom predsednika Putina čekaju na aerodromu u Šarm el-Šeiku, 6. novembra 2015.
Ruski turisti u majicama sa slikom predsednika Putina čekaju na aerodromu u Šarm el-Šeiku, 6. novembra 2015.

Ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je da obustavi sve ruske komercijalne letove za Egipat dok istražitelji nastoje da utvrde da li je eksplozija bombe dovela do rušenja ruskog aviona iznad Sinaja prošlog vikenda, kada je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

Ruski predsednik doneo je odluku o suspenziji letova poslušavši preporuku šefa Federalne službe bezbednosti, Aleksandra Bortnikova:

"Dok ne utvrdimo šta se tačno dogodilo, verujem da je razumno da obustavimo ruske letove za Egipat. To se pre svega odnosi na turističke kanale. S druge strane, verujem da je neophodno da aktivno saradjujemo sa egipatskim vlastima da bismo nastavili zajendički rad na istrazi rušenja aviona.”

Rusija je danima odbacivala kao spekulacije navode Britanije I SAD su pobunjenici Islamske države podmetnuli bombu na avion Metrodžeta koji je iz Šarm el-Šeika leteo za Sankt Peterburg. Ruska vlada sada razmatra planove kako da bezbedno vrati kući Ruse koji trenutno letuju u popularnom egipatskom odmaralištu.

Za to vreme, britanski turisti danas su bili suočeni sa dugim čekanjem i odlaganjima poletanja iz Šarm el-Šeika. Britanski ambasador u Egiptu, Džon Keson, apelovao je na ogorčene putnike da budu strpljivi.

"Naravno da nam je prioritet da vratimo kući ljude čiji su letovi otkazani u sredu i četvrtak. Znamo koliko je frustrirajuće ako ne znate tačno kada ćete se vratiti kući, ali najbolja opcija je da ljudi ostanu u kontaktu sa svojim aviokompanijama i turističkim agencijama. Ovde je sada prisutan i veliki tim britanske vlade koji im pruža informacije i savete.”

Britanski putnici koji su napustili Šarm el-Šeik morali su da ostave veći deo prtljaga u Egiptu, osim ručnog prtljaga, da bi mogla da se sprovede temeljna kontrola pre nego što koferi budu transportovani na odvojenim letovima. Nekoliko medjunarodnih aviokompanija, uključujući holandski KLM, danas je dozvolilo samo ručni prtljag na letovima iz Šarm el-Šeika i egipatske prestonice, Kaira.

Američki predsednik Obama juče je u jednom intervjuu izjavio da postoji mogućnost da je “bomba uništila ruski avion”. Sekretarijat za unutrašnju bezbednost najavio je da će, “predostrožnosti radi”, pojačati mere bezbednosti na medjunarodnim letovima za SAD sa Bliskog istoka.

XS
SM
MD
LG