Linkovi

Rusija demantuje Trampa: Nismo ga obavestili o povlačenju iz Venecuele


Ruski avioni na aerodromu u Karakasu

Rusija je demantovala tvrdnje američkog predsednika Donalda Trampa da ga je obavestila da povlači savetnike iz Venecuele.

"Bio sam iznenađen kada sam to pročitao. Nikoga nismo obaveštavali. On je po svemu sudeći pročitao članak u Vol strit žurnalu", rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov aludirajući na Trampov tvit od 3. juna, u kojem je američki lider naveo da je Rusija informisala Sjedinjene Države da je "povukla veći deo svojih ljudi iz Venecuele".

Tramp se na Tviteru oglasio dan nakon što je dnevnik Vol strit žurnal, pozivajući se na neimenovane izvore bliske ruskom Ministarstvu odbrane, preneo da je Moskva povukla veliki broj savetnika za odbranu iz Venecuele.

Tramp je u martu poručio da Moskva mora da napusti Venecuelu, nakon što je u tu zemlju poslala savetnike i avione sa zalihama da bi pomogla predsedniku Nikolasu Maduru.

Sjedinjene Države pokušavaju da zbace s vlasti Madura, saveznika ruskog predsednika Vladimir Putina, dok hiljade Venecuealanaca protestuje na ulicama protiv Madurovog režima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je rekao da Rusija nije informisala Sjedinjene Države o bilo kakvom povlačenju, i dodao da ruski stručnjaci i dalje rade u Venecueli.

Međutim, ni Lavrov ni Peskov nisu komentarisali da li se broj ruskih savetnika u Venecueli značajno smanjio.

Prema navodima Vol strit žurnala, ruska državna kompanija Rostek, koja obučava venecuelanske vojnike da koriste rusko oružje, smanjila je osoblje u Venecueli sa oko hiljadu, koliko je bilo pre nekoliko godina, na samo par desetina.

Rostek je saopštio da su navodi o masovnom povlačenju preuveličani, i da tehnički savetnici celo vreme dolaze i odlaze u zavisnosti od ugovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG