Linkovi

Đulijani i Bolton kandidati za državnog sekretara?


Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani
Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani

Novoizabrani predsjednik i potpredsjednik SAD, Donald Tramp i Majk Pens razgovarali su danas o kandidatima za ključne položaje u novoj administraciji. Trampovi saradnici nagovijestili su da bi za državnog sekretara mogao da bude postavljen bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani.

Bivši gradonačelnik Njujorka nema spoljnopolitičko iskustvo, ali je prema navodima Trampovih saradnika, trenutno favorit za položaj državnog sekretara. Đulijani je bio lojalni pristalica poslovnog magnata tokom duge predizborne kampanje i često je promovisao njegovu kandidaturu na američkim medijima.

Međutim, novoizabrani predsjednik razmatra i ostale kandidate – među kojima je i Džon Bolton, bivši ambasador Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama za vrijeme Bušovog mandata.

Trump i Pens treba da popune više od 4000 položaja u američkoj vladi, dok se pripremaju da preuzmu vlast 20. januara. Do sada je samo saopšteno da će predsjedavajući Republikanske stranke Rajns Pribus biti Trampov šef kabineta, dok će glavni strateg Bijele kuće biti kontroverzni direktor kampanje Stiven Benon, poznat po ultradesničarskim stavovima. Njegovo imenovanje su oštro kritikovale demokrate, kao i pojedini republikanci.

Republikanski zakonodavci u Predstavničkom domu su međutim na današnjoj konferenciji za novinare iskazali jedinstvo i punu podršku novoizabranom američkom predsjedniku.

“Dobrodošli u osvit nove ujedinjene republikanske vlade.”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan, koji će da ostane na tom položaju iako se tokom predizborne kampanje više puta distancirao od Trampovih kontroverznih izjava, poručio je da su Kongres i Trampova administracija na istoj strani.

Blisko sarađujemo i osiguraćemo uspjeh ove administracije i što je važnije pobrinućemo se da se realizuju težnje koje je američki narod iskazao tokom izbora. Da riješimo probleme ove zemlje.”

Tramp će biti 45. i prvi predsjednik Sjedinjenih Država koji nikada nije obavljao javnu funkciju, služio u vojci ili zauzimao visok položaj u vladi.

Takođe će biti peti stanar Bijele kuće koji je pobijedio zahvaljujući takozvanom sistemu elektorskih glasova koji odlučuje o pobjedniku predsjedničkih izbora u SAD, mada je osvojio manji broj glasova birača od demokratskog kandidata Hilari Klinton.

Tramp je na Tviteru danas poručio da je lako mogao da osvoji veći broj ukupnih glasova od Klinton da je vodio drugačiju kampanju. U nedelju je pak naveo da sistem elektorskih glasova nije fer.

XS
SM
MD
LG