Linkovi

Dejvid Rubenstajn - "patriotski filantrop"


Milijarder Dejvid Rubenstajn je izgradio bogatstvo kao ko-osnivač i izvršni direktor Karlajl grupe. .
Milijarder Dejvid Rubenstajn je izgradio bogatstvo kao ko-osnivač i izvršni direktor Karlajl grupe. .

Američki milijarder Dejvid Rubenstajn pomaže u očuvanju američke istorije, finansiranjem reatauracije nekih od najznačajnijih istorijskih znamenitosti u Sjedinjenim Držvama.

Imućni biznismen, Dejvid Rubenstajn daje veliki deo novog bogatstva za obnovu nekih od najvećih istorijskih spomenika u svojoj zemlji. On to naziva partriotskom filantropijom.

“Pomažem svojoj zemlji da očuva svoje nasleđe i podseća ljude na njihovu istoriju.”

Rubenstajn je napravio milijarde dolara kao koosnivač i pomoćnik izvršnog direktora Karli grupe, globalne privatne finansijske kompanije, sa sedištem u Vašingtonu.

Međutim on svoje vreme provodi i radeći sa američkom službom za zaštitu i održavanje nacionalnih parkova, na obnovi najvažnijih istorijskih građevina i spomenika.

Kada je tokom zemljotresa 2011. oštećen Vašingtonski obelisk, Rubenstajn je poklonio 7 i po miliona dolara, odnosno pola od celokupnog iznosa, za radove na opravci.

“To je kultna građevina i jedan od najprepoznatljivijih simbola naše zemlje. Kada je oštećena tokom zemljotresa, pomislio sam da bi bilo lepo da kao građanin ove zemlje pomognem da se što pre popravi i to sam dobrovoljno uradio.”

Rubenstajn je takođe dao 5 miliona dolara za održavanje memorijala palim veteranima američkog marinskog korpusa ”Ivo Džima” koji se nalazi u susednoj Virdžiniji. Za to ima svoje lične razloge.

“Moj otac je bio marinac i dok sam razmišljao kako da mu odam priznanje odlučio sam da počnem da radim sa službom za zaštitu nacionalnih parkova na popravkama, modernizacij i obnovi spomenika na kojima se veoma dugo nije ništa radilo.”

Aron LaRoka, iz službe za zaštitu Nacionalnih parkova kaže da je Rubenstajnova donacija došla u parvo vreme.

“2016. obeležavamo stogodišnjicu postojanja službe za zaštitu Nacionalnih parkova. Novac koji smo dobili utrošićemo za zaštitu cele strukture spomenika, od držača za zastavu do postolja.”

Svojim donacijama od više od 12 miliona dolara, Rubenstajn pomaže i obnovu kuće Arlington, odnosno, memorijala Roberta E. Lija, generala poražene južnjačke vojske. Ta istorijska kuća, na čijem se posedu proteže Arlingtonsko nacionalno vojno groblje nalazi se na južnoj obali reke Potomak, u Virdžiniji.

“Ovo spade u manje radove. Skidamo originalne cigle, koje testiramo i zamenjujemo ih ciglama koje će po sastavu biti skoro kao i prvobitne koje su pravljene ovde na plantaži”, priča Aron LaRoka.

David Rubenstajn se nada da će njegove donacije ohrabriti I druge Amerikance da nauče više o svojoj zemlji i pomognu koliko mogu.

Reč filantropija potiče iz grčkog jezika i znači dobročinstvo, “dobra volja prema ljudima”. To ne znači da bogati ljudi ispisuju čekove. Možete dati sav novac ali možete dati vreme, energiju ili ideje da pomognete svojoj zajednici ili državi.”

XS
SM
MD
LG