Linkovi

Ruždi skinut s respiratora, "na putu da se oporavi"


Rušdi na potpisivanju svoje knjige u Londonu, 2017.
Rušdi na potpisivanju svoje knjige u Londonu, 2017.

NJUJORK - Pisac Salman Ruždi, koji je uboden nožem tokom javnog nastupa u Njujorku, skinut je sa respiratora i die samostalno, rekao je njegov agent.

"Skinut je sa respiratora i na putu je da se opravi. To će trajati dugo, povrede su ozbiljne, ali njegov oporavak ide u dobrom pravcu", napisao je Endrju Vajli.

Ruždi, koji je već tri decenije živeo pod pretnjama zbog romana "Satanski stihovi", trebalo je da održi predavanje Institutu Čautakva u zapadnom Njujorku, kada je na scenu uleteo 24-godišnjak i uboo ga nožem.

75-godišnjem piscu je oštećena jetra, presečeni su mu nervi u ruci i jednom oku i nije mogao da govori. Ruždi će verovatno izgubiti vid na povređenom oku.

Hadi Matar, 24-godišnji muškarac iz države Nju Džersi, osumnjičeni za napad i drži se bez prava na kauciju. Policajac koji je prisustvovao skupu je uhapsio napadača.

Kako je saopšteno, Matar je rođen u Sjedinjenim Državama a roditelji su mu Libanci koji su imigrirali iz Jaruna, pograničnog sela na jugu Libana.

Hapšenje osumnjičenog za napad na Salmana Rušdija u Čotakvi u državi Njujork, 12. avgusta 2022.
Hapšenje osumnjičenog za napad na Salmana Rušdija u Čotakvi u državi Njujork, 12. avgusta 2022.

Pisac je pao na pod kada ga je muškarac napao a onda ga je okružila mala grupa ljudi koja mu je podigla noge, po svemu sudeći kako bi mu se krv više slila u gornji deo tela, dok je napadač savladan, ispričao je jedan očevidac koji je prisustvovao predavanju ali nije želeo da bude imenovan.

Ruždi, koji je rođen u porodici indijskih muslimana, dobijao je pretnje smrću zbog svog četvrtog romana "Satanski stihovi", čiji delovi prema nekim muslimanima predstavljaju bogohuljenje. Roman je zabranjen u brojnim zemljama sa velikom muslimanskom populacijom posle objavljivanja 1988.

Godinu dana kasnije, ajatola Ruhola Homeini, tadašnji vrhovni vođa Irana, proglasio je fatvu, odnosno verski ukaz, pozivajući muslimane da ubiju pisca zbog bogohuljenja.

Ruždi se godinama krio i nije pojavljivao u javnosti. Iranska vlada je 1998. godine saopštila da više ne podržava fatvu, i pisac je živeo relativno otvoreno proteklih godina. Iranske organizacije su, međutim, raspisale ucenu ucenile njegovu glavu na sumu vrednu više miliona dolara.

Rušdi je u institutu Čotakva učestvovao u diskusiji o tome kako Sjedinjene Države služe kao azil za pisce i umetnike u egzilu i kao "dom za slobodu kreativnog izražavanja", prema vebsajtu instituta.

On je postao američki građanin 2016. i živi u Njujorku. Kritikovao je represiju u njegovoj rodnoj Indiji, posebno pod hindu nacionalističkom vladom premijera Narendre Modija.

Organizicija PEN America, grupa za zaštitu slobode istraživanja čiji je Rušdi ranije bio predsednik, saopštila je da je "potpuno šokirana i užasnuta" zbog napada bez presedana na jednog pisca u Sjedinjenim Državama.

"Salman Ruždi je decenijama meta napada ali nikada nije poklekao ili uzmakao",navela je predsednica PEN-a Suzen Nosel. Ovog jutra, Ruždi joj je poslao imejl kako bi pomogao u relokaciji ukrajinskih pisaca koji traže utočište, dodala je.

Američki senator Čak Šumer iz Njujorka je saopštio da je u pitanju "napad na slobodu govora i misli."

Ruždijev kolega i dugogodišnji prijatelj, pisac Ian Mekjuan, nazvao ga je "inspirativnim braniocem progonjenih pisaca i novinara širom sveta", a glumac i autor Kal Pen nazvao "uzorom za celu generaciju umetnika, posebno mnoge od nas u južnoazijskoj dijaspori prema kojoj je iskazivao neverovatnu toplinu."

XS
SM
MD
LG