Linkovi

"Rozeta" završila misiju


Snimak komete 67P
Snimak komete 67P

Misija svemirske sonde Rozeta koja je 12 godina proučavala jednu kometu - završila se danas kada je prinudno sletela na površinu komete, što je bilo i planirano, snimajući fotografije tokom sletanja.

Rozeta, prva svemirska sonda koja je obišla kometu, imala je zadatak da izadje iz orbite i sudari se sa ledenom površinom komete “67P”. Kontrola misije navodi da pri sudaru putovala brzinom od oko 90 centimetara u sekundi, što je slično brzini ljudskog hoda.

Pre nego što se srušila, Rozeta je prikupila i poslala svoju poslednju zbirku podataka i fotografija, uključujući i neke snimke površine komete izbliza.

Svemirska letelica koju je Evropska svemirska agencija lansirala 2004, poslala je robotsku sondu nazvanu File na površinu komete u novembru 2014. Ta misija je smatrana najambicioznijom u istoriji ESA-e.

Podaci koje je sakupila sonda naučnicima su pružili novi uvid u sastav kometa, a mogli bi da pruže i važne nagoveštaje o tome kako je formiran Sunčev sistem. Komete se smatraju netaknutim ostacima iz perioda formiranja Sunčevog sistema.

Jedno od velikih ranih otkrića misije bilo je prisustvo molekularnog kiseonika na kometi, što bi moglo da ima posledice u potrazi istraživača za mogućim životom van Zemlje.

Sonda je snimila više od 80.000 fotografija komete koja se nalazi na oko 730 miliona kilometara od Zemlje, koncentrišući se na neke duboke rupe na površini komete.

Rozeta je takodje otkrila vodu na kometi, ali u pitanju nije ista voda kao ona koju imamo na Zemlji, kažu istraživači, dodajući da bi to potencijalno moglo da izmeni teoriju da su komete donele vodu na Zemlju.

XS
SM
MD
LG