Linkovi

Rozenstajn: Ne vidim razlog da otpustim Malera


Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn govori pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma

Zamenik američkog sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn izjavio je u Kongresu da ne vidi nikakav razlog za smenu specijalnog tužioca Roberta Malera, koji predvodi istragu mogućih veza Trampovog izbornog štaba sa Rusijom za vreme izbora 2016.

Rozenstajn je svedočio pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma dan pošto su objavljene stotine tekst poruka koje je razmenilo dvoje pripadnika FBI-ja iz Malerovog tima istržaitelja. Te poruke pokazuju njihov kritički stav prema Trampu zbog čega neki dovode u pitanje nestranački karakter agencije za sprovođenje zakona.

Rozenstajn koji je postavio Malera na čelo istrage i nadgleda rad njegovog tima odgovarao je, između ostalih, na pitanja koja mu je postavljao demokrata iz odbora, Džerold Nedler. On je rekao da ne vidi dobar razlog da otpusti Malera a na pitanje šta bi uradio ako bi danas dobio nalog da otpusti Malera odgovorio je “Sledio bih pravila. Ako postoji dobar razlog, reagovao bih, ako nema dobrog razloga – ne bih”. On je zatim potvrdio da za sada ne vidi dobar razlog.

Pitanja o integritetu istrage specijalnog tužioca pojavila su se nakon što je agent FBI-a za kontraobaveštajna pitanja Piter Strzok letos otpušten iz Malerovog tima posle otkrića tekst poruka koje je razmenjivao sa Lizom Pejdž, pravnicom FBI-ja koja je ove godine izabrana u tim agenata i tužilaca koji istražuju rusko mešanje u izbore.

Poruke, o kojima su javili mediji ranije ovog meseca, dostavljene su konngresnim izborima a njihov sadržaj su razmatrale neke meidjske organizacije sinoć. Tramp i republikanski zakonodavci iskoristili su ovo otkriće da optuže FBI da je politički pristrasan i nagoveste da se zaključcima Malerovog tima ne može verovati.

Među 375 poruka objavljenih u utorak je razmena od 4. Marta 2016. Pejdž je otpisao Trampa kao “gadno ljudsko biće” a Strzok je ogovorio “Pa ipak, mogao bi da pobedi.”. Kada je Strzok pitao da li misli da bi Tramp bio još gori predsednik od republikanca Teda Kruza, Pejdž je odgovorila – “Da, mislim da bi.”

Pejdž i Strzok su takođe razmenili negativne komentare o demokratskim zvaničnicima uključujući predsedničkog kandidata Bernija Sandersa i bivšeg sekretara za pravosuđe Erika Holdera. Dok je Strzok u tekst poruci iz avgusta 2016. Napisao “Brine me šta Tramp ohrabruje u američkom ponašanju”, takođe je napisao “Brine me šta će biti ako HRC (Hilari Rodam Klinton) bude izabrana.

Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe istražuje tekst poruke u okviru šire istrage o tome kako je FBI vodio istragu upotrebe privatnog servera Hilari Klinton kao i veza Trampovog izbornog štaba sa Moskvom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG