Linkovi

Otkrivena statua Roze Parks


Predsednik Barak Obama pored skulpture Roze Parks
Predsednik Barak Obama pored skulpture Roze Parks

Roza Parks, pionirka u borbi za građanska prava, prva je Afroamerikanka koja je dobila statuu u holu zgrade Kapitola

U holu zgrade američkog Kongresa danas je otkrivena bronzana skulptura pokojne pionirke u borbi za građanska prava Roze Parks.

Ceremoniju u zgradi Kapitola uveličali su predsednik Barak Obama i kongresni lideri, a Roza Parks tako je postala prve Afroamerikanka koja je dobila statuu u holu zgrade Kapitola u kome se inače nalaze istaknuti Amerikanci.

Pre njene statue u Centru za posetioce Kapitola smeštena je bista Sodžorner Trut, afroameričke aktivistkinje za borbu protiv ropstva i prava žena koja je živela u 19. veku.

Roza Parks je u rasno podeljenom Mongomeriju u Alabami 1955. godine uodbila da ustupi mesto belcu u autobusu, posle čega je uhapšena, ali je to dovelo do jednogodišnjeg bojkota autobusa, koji je rezultirao odlukom Vrhovnog suda da se zabrani segregacija u javnom transportu.

Parks je umrla 2005. u 93. godini života, a nacionalna poštanska služba izdala je markicu sa njenim likom početkom meseca, u čast 100. godišnjice rođenja. Predsednik Obama je posle otkrivanja statue rekao da je "Roza Parks živela dostojanstven i plemenit život" i da je u samo jednom trenutku promenila svoju zemlju i čitav svet, tako da njena statua sada zauzima "zasluženo mesto među onima koji su oblikovali kurs američke nacije".
XS
SM
MD
LG