Linkovi

Trampov rival Desantis objavio kandidaturu na Tviteru, uz tehničke probleme


Guverner Floride Ron Desantis objavljuje kandidaturu za predsedničku nominaciju Republikanske partije, 24. maja 2023. Foto: Rojters/Tviter
Guverner Floride Ron Desantis objavljuje kandidaturu za predsedničku nominaciju Republikanske partije, 24. maja 2023. Foto: Rojters/Tviter

Guverner Floride Ron Desantis saopštio je da se kandiduje za republikansku predsedničku nominaciju 2024, i tako započeo obračun sa svojim nekadašnjim saveznikom, bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Desantis je kandidaturu objavio u video snimku, pre nego što je na Tviteru dao audio intervju direktoru kompanije, Ilonu Masku.

Jednočasovni intervju sa Maskom, koji je zamišljen da bude formalni početak Desantisove kampanje, bio je praćen tehničkim problemima - više puta se gubio zvuk, a hiljade korisnika nisu mogle da se uključe na prenos ili su gubile vezu.

"Potrebna nam je hrabrost da budemo lideri, i snaga da pobedimo", rekao je Desantis u video snimku koji je objavljen na Tviteru. "Ja sam Ron Desantis i kandidujem se za predsednika da bih predvodio veliki povratak Amerike."

44-godišnji Desantis, koji je sve poznatije ime u SAD, a očekuje se da će imati jake finansijske resurse, odmah je postao Trampov najveći rival u trci za republikansku nominaciju.

Međutim, ankete pokazuju da Tramp ima prednost veću od 2:1 nad guverenrom Floride, koji se odavno smatra novom zvezdom te stranke i vesnikom nove generacije republikanskih lidera. Tramp, koji je svoju kandidaturu objavio u novembru, takođe ima prednost pošto je ranije počeo da organizuje svoju kampanju u ključnim državama u kojima se održava rano glasanje.

"Moramo da okončamo kulturu gubitništva koja je proteklih godina zarazila Republikansku partiju" - rekao je Desantis u razgovoru sa Maskom kada je prenos na Tviteru nastavljen.

Donatori i pristalice će pažljivo pratiti da vide da li će Desantis sada početi da odgovara na Trampove neumorne napade, na koje do sada nije reagovao, što je izazivalo frustraciju nekih guvernerovih pristalica.

Ranije u sredu, Desantis je predao je Federalnoj izbornoj komisiji dokumenta kojima se prijavljuje za predsedničku nominaciju Republikanske stranke.

Ilon Mask je u utorak potvrdio da će prisustvovati virtuelnoj konferenciji, čiji je domaćin dnevnik Vol Strit žurnal, ali je rekao da to ne predstavlja podršku Desantisu.

"U ovo vrijeme ne planiram da podržim bilo kog kandidata, ali sam zainteresovan da Tviter bude neka vrsta prostora za razgovor", rekao je Mask.

Desantis (44) trenutno obavlja drugi mandat na položaju guvernera Floride, poslije ubjedljive pobjede na izborima u novembru. Mask je u novembru tvitovao da će ga podražati ako se bude kandidovao za predsjednika za izbore 2024.

Desantis i Tramp su bili bliski saveznici tokom mandata bivšeg predsjednika u Bijeloj kući. Tramp je podržao Desantisa kada se prvi put kandidovao za guvernera Floride. Međutim, poslije odlaska sa položaja, Tramp je često kritikovao guvernera Floride.

Tokom pandemije koronavirusa, Desantis je postao nacionalno lice otpora nošenju maski i obaveznoj vakcinaciji, a oštro je kritikovao i vodećeg američkog epidemiologa doktora Entonija Faučija.

Tako se sukobio sa kompanijom Dizni koja se protivila njegovom zakonu kojim je u školama ograničeno razmatranje LGBTQ pitanja. Zabranio je i gotovo sve abortuse na Floridi, ukinuo programe za etničku raznolikost na državnim univerzitetima i dozvolio da se oružje nosi bez dozvole. Zbog toga je postao i popularan među konzervativcima, mada prema poslednjim anketama Tramp ima veću podršku republikanskih birača.

XS
SM
MD
LG