Linkovi

Romnijev savetnik o spoljnopolitičkim planovima


Savetnik za spoljnu politiku Mita Romnija Dav Zakim (VOA video

Dav Zakim, spoljnopolitički savetnik Mita Romnija pojasnio je u razgovoru za Glas Amerike neke diplomatske ciljeve republikanskog predsedničkog kandidata.

Republikanski predsednički kandidat, Mit Romni dobro je poznat po svojim poslovnim sposobnostima, međutim u javnosti se često susreće sa kritikama na račun iskustva u spoljnoj politici. Dav Zakim, spoljnopolitički savetnik Mita Romnija pojasnio je u razgovoru za Glas Amerike neke diplomatske ciljeve republikanskog predsedničkog kandidata.

Romni je rekao da bi Izrael bio njegova prva diplomatska poseta u svojstvu predsednika Sjedinjenih Država. Tokom boravka u Izraelu u julu, Romni je izneo oštre kritike na račun sirijskog predsednika, Bašara al-Asada.

“Diktator u Damasku nije prijatelj Izraela niti Amerike, masakrira svoj narod dok očajnički pokušava da ostane na vlasti”.

Sirijske bezbednosne snage se bore sa pobunjenicima već više od godinu dana. Prema rečima Dava Zakima, Romnijevog spoljnopolitičkog savetnika, republikanski predsednički kandidat bi poslao pomoć pobunjenicima.

“Romni je jasno stavio do znanja da bi uradio sve što je neophodno da dostavi oružje pobunjenicima – a to podrazumeva i novac i opremu”.

Tokom boravka u Izraelu, Romni je takođe kritikovao iranske lidere.

“Trebalo bi da upotrebimo sve mere kako bi odvratili iranski režim od nuklearnih ambicija, a ujedno se nadamo da će diplomatske i ekonomske mere biti dovoljne”.

Iranske vlasti rade na programu obogaćivanja uranijuma za koji tvrde da bi se koristio isključivo u mirnodopske svrhe. Romni bi se pobrinuo da Iran ne dođe do nuklearnog naoružanja, kaže Zakim.

“Romni, kao nova figura, kao novi početak, rekao bi ‘ne obogaćivanju, nema izuzetaka‘ i, naravno, taj stav bi podržao ozbiljnim obećanjem da će upotrebiti silu, što, nadam se, nećemo morati da radimo”.

Na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama kritikovao je spoljnopolitičke kvalifikacije svog rivala.

“Na kraju krajeva, ne možete da nazovete Rusiju najvećim neprijateljem – ne al- Kaidu, nego Rusiju – ukoliko ne mislite da i dalje živite u doba Hladnog rata”.

Romni je nazvao Rusiju američkim “geopolitičkim neprijateljem broj jedan”.

Rusija je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija blokirala rezoluciju za prekid nasilja u Siriji, i odbila sprovođenje jačih mera za suzbijanje iranskih nuklearnih ambicija.

“Naša zabrinutost u pogledu Rusije nije to da su nam oni neprijatelji, jer nisu. Naša zabrinutost je zbog pogoršanja stanja ljudskih prava u toj zemlji i njihovoj agresivnosti prema susedima”, objašnjava Dav Zakim.

Rat u Avganistanu je još jedna tema gde Romni pokušava da istakne različit stav, ali ipak ne i po pitanju planiranog povlačenja američkih trupa do 2014.

“Kako sada stoje stvari, 2014. je plan i Romni je spreman da se povinuje tome ukoliko je vojska saglasna sa tim”.

Romni je nekoliko puta ponovio da bi Kinu okarakterisao kao manipulatora valute, međutim Zakim kaže da republikanski predsednički kandidat “ne vidi Kinu kao prirodnog neprijatelja”.

Što se tiče Afrike, spoljnopolitički savetnik Zakim kaže da će Romni nastaviti da podržava programe za razvoj i zdravlje, kao i one za borbu protiv terorizma.
XS
SM
MD
LG