Linkovi

Protesti protiv mera štednje u Evropi


Italijanski transportni radnici stupili su u štrajk zbog mera štednje koje je uvela vlada premijera Silvija Berluskonija, kako bi dovela pod kontrolu budžetski deficit.

Najveći italijanski sindikat najavio je da će štrajk pogoditi sistem javnog prevoza u zemlji u toku najmanje četiri sata, a veruje se da će neki radnici obustaviti posao u još dužem periodu.

Prema saopštenju sindikata, štrajk je organizovan u nastojanju da se vlada primora da promeni zakon o smanjenju troškova u iznosu od 30 milijardi dolara. Italijanski mediji prenose da se plan odnosi na zamrzavanje ili smanjenje plata svim vladinim radnicima, kao i smanjenje izdvajanja za zdravstvenu zaštitu i lokalnu upravu.

Cilj mera štednje je da se italijanski budžet uskladi sa zahtevima Evropske unije do 2012.

Demonstracije protiv vladinih mera štednje održane su i u rumunskoj prestonici Bukureštu. Kordoni specijalnih snaga i policije sprečili su demonstrante da prodru u predsedničku palatu u nameri da svoje pritužbe iznesu lično predsedniku Trajanu Baseskuu.

Medjutim, neposredno nakon demonstracija Ustavni sud Rumunije proglasio je neustavnim najavljeno smanjenje penzija za 15 odsto i plata radnika javnog sektora za 25 odsto. Ta odluka, na koju nije moguće uložiti žalbu, najverovatnije će onemogućiti vladi da koristi sledeću tranšu zajma MMF-a i Svetske banke od 20 milijardi evra.

Zamenik premijera Bela Marko izjavio je da bi jedino rešenje sada moglo da bude povećanje poreza na promet i na lična primanja kako bi se ispunio zahtev MMF-a da se budžetski deficit zadrži na nivou od 6,8 odsto bruto društvenog proizvoda.

XS
SM
MD
LG