Linkovi

Rok za integraciju sudstva na Kosovu nije ispoštovan


ARHIVA - Specijalna predstavnica EU Federika Mogerini sa predsednicima Kosova i Srbije, Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem
ARHIVA - Specijalna predstavnica EU Federika Mogerini sa predsednicima Kosova i Srbije, Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem

Evropska unija žali zbog činjenice da nije ispoštovan dogovor dva predsjednika da se do danas, 17. oktobra, integriše sudstvo na Kosovu. Potvrdjuju da je Beograd tražio odgadjanje, kao što i potvrdjuju da je napredak u normalizaciji odnosa dvije strane u uskoj vezi sa napretkom Beograda i Prištine u evropskim integracijama.

Današnji dan, 17. oktobar, bio je dogovoreni rok za integraciju sudstva i sudskog osoblja na Kosovu. To su, nakon tehničkih timova, posljednjeg dana avgusta dogovorila i dva predsjednika.

"Potvrdili smo dogovore koji su ranije postignuti implementaciju posebno oko pravde i parvosudja, razgovaraće se sa željom da se, mislim do Nove godine, završi, ukoliko to bude moguće, oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Dakle, tu se razgovori nastavljaju i ono što je najvažnije, oko nekog dugoročnog, stabilnijeg rešenja u odnosima izmedju Beograda i Prištine, Srba i Albanaca uopšte", rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

"Bio je to korektan sastanak gdje smo razgovarali o novim fazama dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju. Gradjani Srbiji i Kosova trebaju konačni sporazum koji će nas približiti evropskim integracijama. Danas je dogovoreno takodje da se pravosudni sistem na Kosovu objedini do 17. oktobra. Dijalog je jedini put naprijed i nadam se da ćemo u ovom duhu nastaviti i da ćemo postići nove sporazume", izjavio je tada predsjednik Kosova, Hašim Tači.

Medjutim, rok nije ispoštovan i zato reakcija iz Evropske komisije.

"Žalimo zbog činjenice da je beogradska strana tražila odgadjanje primjene sporazuma, dok je Priština ispunila obećanje u vezi sa primjenom dogovorenog. Važno je da se provede integracija sudstva i sudskog osoblja jer će to da bude prilog poštovanju vladavine prava, posebno u regionu Mitrovice. Mi očekujemo konstruktivan doprinos obje strane u provodjenju u djelo svih sporazuma postignutih tokom dijaloga i u tom svjetlu je ključno da se sporazum o sudstvu provede u djelo bez odlaganja, što je prije moguće", istakla je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Srbiji su do kraja godine najavljena otvaranja novih poglavlja pregovora o prijemu u EU - može li zastoj u primjeni sporazuma o sudstvu na Kosovu i svi ostali zastoji uticati na napredak u pregovorima?

"Radimo sa obje strane kako bismo bili sigurni da se dogovoreno tokom dijaloga i provede na terenu, a napredak i Beograda i Prištine na evropskom putu je povezan sa napretkom u dijalogu. To će i dalje biti slučaj. Sporazum o sudstvu je bio vrlo jasan i ponavljam da žalimo zbog njegovog neprovodjenja. Opredjeljenje obje strane da provode dogovoreno je takodje jasno, uključujući i ono izrečeno tokom nedavne posjete premijerke Srbije", odgovara Kocijančić.

I pored ovog zastoja, ili upravo zbog njega, sa interesovanjem se očekuje realizacija optimističnog obećanja iz Evropskog servisa za spoljne poslove da bi u skoro vrijeme moglo biti ozbiljnih pomaka u dijalogu Beograda i Prištine. U kabinetu Visoke predstavnice EU pripremaju polje za to, ne otkrivajući detalje.

XS
SM
MD
LG