Linkovi

Rok istekao, Jacenjuk u Donjecku


Vršilac dužnosti premijera Ukrajine Arsenij Jacenjuk danas u Donjcku
Vršilac dužnosti premijera Ukrajine Arsenij Jacenjuk danas u Donjcku

Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera ponudio ustupke regionalnim liderima i pro-ruskim demonstrantima

Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk ponudio je ustupke regionalnim liderima i pro-ruskim demonstrantima, nakon što je istekao rok koji je Kijev dao separatistima da napuste zgrade lokalne administracije koje su zauzeli u istočnom delu zemlje.

Jacenjuk i drugi visoki vladini zvaničnici sastali su se u Donjecku sa guvernerima i gradonačelnicima iz tog regiona, kao i drugim uticajnim Ukrajincima, među kojima je i tajkun Rinat Ahmetov, najbogatiji čovjek u Ukrajini.

Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera rekao je da podržava izmjene ukrajinskog Ustava, kako regionalne guvernere više ne bi postavljala centralna vlada, dok bi bilo dozvoljeno održavanje regionalnih referenduma. Jacenjuk je takođe obećao da nikome neće biti dozvoljeno da ograniči upotrebu ruskog jezika u Ukrajini.

"Želim jasno da poručim da je centralna vlada ne samo spremna za dijalog sa regionima, već i da ispuni legitimne zahtjeve i želje svih građana u našoj zemlji. U okvirima izmijenjenog ustava, bićemo u mogućnosti da ispunimo određene zahtjeve svakog regiona pojedinačno”.

Svoje zahtjeve danas su iznijeli pro-ruski demonstranti u istočnom gradu Luhansku, koji su zauzeli sjedište regionalne bezbjednosne službe.

"Zahtijevamo da centralna vlada hitno obustavi anti-terorističke operacije protiv demonstranata i usvoji zakon o amnestiji za borce iz specijalnih jedinica Berkut, Alfa, kao i domaćih snaga. To se takođe odnosi na učesnike protesta i one koji su zauzeli administrativne zgrade u istočnim regionima. Takođe tražimo priznanje ruskog kao drugog zvaničnog jezika u Ukrajini i usvajanje zakona o lokalnim referendumima za tri dana. Zahtijevamo i da se Ujedinjenoj jugoistočnoj vojsci da status vojne grupe”, rekao je Valerij Bolotov, predstavnik samoproklamovane jugoistočne vojske.

U međuvremenu, i dalje raste zabrinutost da se Rusija priprema da izvrši invaziju na istočni dio Ukrajine. NATO je objavio snimke koji, kako je saopšteno, potvrđuju gomilanje ruskih trupa blizu ukrajinske granice.

"Rusija bi prvo trebalo da povuče svoje snage i doprinese de-eskalaciji situacije, da poštuje svoje međunarodne obaveze i započne direktni dijalog sa ukrajinskom vladom. NATO ne razmatra vojnu akciju, ali je fokusiran na efikasnu odbranu i zaštitu svih naših saveznika i preduzećemo sve neophodne korake da osiguramo efikasnu kolektivnu odbranu”, rekao je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

Češki predsjednik Miloš Zeman poručio je da bi NATO i Evropska unija trebalo da preduzmu preventivne mjere protiv Rusije, u svijetlu krize u Ukrajini.

“Podržavam efektivne i veoma oštre, u mnogim slučajevima čak i preventivne akcije zato što uvijek manje koštaju od kasnijeg gašenja požara. Zato vjerujem da bi Evropska unija i NATO trebalo da u ovom teškom trenutku pronađu hrabrost za preduzimanje takvih poteza”.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je spreman za pregovore o Ukrajini sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom i Kijevom, ali je dodao da bi Zapad trebalo da obustavi napore da pruži legitimitet ukrajinskim pro-zapadnim liderima.
XS
SM
MD
LG