Linkovi

Rohani preuzeo položaj predsednika


Vrhovni vođa Irana Ajatola Ali Hamenei na današnjoj formalnoj ceremoniji podržao i potvrdio imenovanje umerenog sveštenika za prvog čoveka vlade

Umereni muslimanski sveštenik Hasan Rohani zvanično je preuzeo položaj, kao sedmi predsednik u istoriji Irana, nasledivši Mahmuda Ahmadinedžad na mestu najvišeg izabranog zvaničnika te zemlje.

Vrhovni vođa Irana Ajatola Ali Hamenei danas je podržao i potvrdio imenovanje Rohanija za predsednika tokom formalne ceremonije, koja je prenošena širom Irana, ali i u inostranstvu.

Zvanična predsednička inauguracija u parlemantu biće održana sutra.

Pored verskih studija koje je započeo još kao tinejdžer, 64-godišnji Rohani je diplomirao prava i decenijama je zauzimao visoke političke položaje u Iranu. Od 1989. do 2005. vodio je tim pregovarača zaduženih za nuklearni program.

U svom prvom obraćanju kao predsednik, Rohani je obećao da će raditi na tome da se ukinu međunarodne sankcije.

Novog predsednika čekaju veliki izazovi, pre svega posrnula ekonomija i pretežno negativna slika o Iranu u svetu, zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa.

Prema iranskom zakonu, predsednik je prvi čovek vlade, ali vrhovni vođa Irana je šef države i mora da odobri svaku veliku političku odluku.
XS
SM
MD
LG