Linkovi

Rohani optužio saveznicu SAD za napad na vojnoj paradi


Iranski predsednik Hasan Rohani

Iranski predsednik Hasan Rohani optužio je jednu zemlju saveznicu SAD iz Persijskog zaliva da stoji iza napada na vojnoj paradi u Iranu, u kojem je poginulo 25 osoba, a povređeno oko 70.

Rohani nije imenovao zemlju, a odgovornost za napad je preuzela arapska separatistička grupa. Saveznice SAD iz Persijskog zaliva su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Bahrein.

"Sve te male podmitljive zemlje u regionu su podržane od strane SAD. Amerikanci im obezbeđuju neophodna sredstva za ovakve zločine", rekao je Rohani.

Pred polazak na zasedanje Generalne skupštine UN u Njujorku, iranski predsednik je ocenio da se "Amerika ponaša kao siledžija prema ostatku sveta" i da će "zažaliti zbog svoje agresivnosti".

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli osudila je napad, ali i rekla da lideri u Irani moraju da otkriju uzroke nemira u svojoj bazi.

"Rohani vrši pritisak na svoj narod već duže vreme i mora da pogleda svoju bazu da bi shvatio odakle neredi dolaze", rekla je Hejli za CNN. "Može da nas krivi koliko hoće, ali zapravo mora da se pogleda u ogledalo".

Vojna parada u Iranu na kojoj se dogodio napad
Vojna parada u Iranu na kojoj se dogodio napad

​Napad na vojnoj paradi u subotu u provinciji Kuzestan, koij su izveli teroristi prerušeni u vojnike, jedan je od najsmrtonosnijih proteklih godina.

Arapska separatistička grupa je preuzela odgovornost, a Iran je pozvao predstavnike Britanije, Danske i Holandije na konsultacije zbog navodne podrške terorističkoj grupi.

Iranski šef diplomatije Džavad Zarif je ranije okrivio zemlje regiona i njihove "američke gospodare" za finansiranje terorista.

SAD su snažno osudile napad na vojnoj paradi uz poruku da "osuđuju sve akte terorizma i stradanje nevinih civila".

Odgovornost za napad je preuzela i Islamska država, ali nije dostavila dokaze da ga je zaista izvela. Teroristi su pogrešno tvrdili da je napadnut i Rohani, koji je za to vreme bio u Teheranu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG