Linkovi

24 mrtvih u napadu na vojnu paradu u Iranu


Članovi Revolucionarne garde nose ranjenog pripadnika garde (fotografija iranske Studentske novinske agencije ISNA)

Naoružani napadač otvorio je vatru na učesnike vojne parade u jugozapadnom Iranu i ubio najmanje 24 a ranio više od 53 osobe, prenose državni mediji.

Teroristička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad u subotu u provinciji Kuzestan u subotu. Iz regiona stižu protivrečni izveštaji sa različitim detaljima. Vlasti navode da je ubijeno dvoje napadača. Međutim, drugi zvaničnici su izjavili da je još dvoje ljudi uhapšeno u vezi sa napadom.

Kako prenosi državna televizija, meta napadača bila je tribina na kojoj su bili iranski zvaničnici koji su došli da gledaju godišnju paradu kojom se obeležava početak rata Islamske republike protiv Iraka koji je trajao od 1980. do 1988. godine. Slične parade održane su širom zemlje.

Većina žrtava su, kako je navedeno, članovi iranske elitne Revolucionarne garde. Prema nekim izveštajima, među poginulima je i jedan novinar.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif u tvitu je za napad okrivio "regionalne sponzore terorizma" i "njihove američke gospodare."

"Regionalni sponzori terorizma" je rečnik koji se često odnosi na glavne neprijatelje Irana - Saudijsku Arabiju i Izrael.

Zair je izjavio da će Iran "brzo i odlučno" odgovoriti na napad.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG