Linkovi

Roboti preuzimaju sve više poslova


Roboti koji rade u domu za pensioner u Kini
Roboti koji rade u domu za pensioner u Kini

Pošto su u potpunosti promenili industriju proizvodnje, roboti sada polako, ali sigurno ulazi i u sve druge sfere naših života. Iako ne izgledaju baš uvek kao ljudi, mašine sa veštačkom inteligencijom sve su sposobnije da zamene ljude na poslovima od pomoćnog osoblja u bolnicama do radnika na parkingu.

Pre mnogo godina, roboti su počeli da zamenjuju ljude pri obavljanju dosadnih i opasnih poslova, kao što je zavarivanje hiljada identičnih delova na kola ili druge mašine.

Sofisticiranije mašine mogu sa velikom preciznošću da podignu i pomere veliki tovar, poput lokomotive, ili da sortiraju robu za brzu isporuku.

Rođaci tih robota sada mogu da parkiraju vozila na skučena parking mesta koje mnogi vozači izbegavaju iz straha da će da oštete svoje ili neko drugo vozilo.

Kineska firma “Yeefung Automation Technology” kaže da robot pod nazivom Geta može bezbedno da parkira kola za manje od dva minuta.

“Ovaj robot može da se kreće svuda bez gusenica, odnosno nesmetano i okretljivo i to će reformisati parkiranje u budućnosti”, kaže Marko Vu iz te firme.

Marko priča da osim toga što štedi vreme manevrisanja, robot za parkiranje koristi 40 odsto manje prostora kada pozicionira vozilo, što je veoma bitno u velikim gradovima.

Drugi robot, više nalik čoveku, nedavno je počeo da radi u jednoj bolnici u Ostendu u Belgiji. Peper je visok 120 cm, napravila ga je kompanije Zora Bots, govori 19 jezika i odličan je sa decom, čak i sa bebama. Posao Pepera je da pozdravi pacijente, da im pruži osnovne informacije i da ih odvede u sobu. Peperova baterija traje i do 20 sati. On može da analizira intonaciju i izraze lica, a njegovi tvorci kažu da mu je glavna funkcija da učini da se ljudi bolje osećaju dok su u bolnici.

Sudeći prema izrazu lica ove devojčice, Peper izgleda odlično obavlja svoj posao.

XS
SM
MD
LG